Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Aksaray Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ortaklığında ve her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve üçüncüsü 16 - 18 Haziran 2021 tarihleri arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen “Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi” başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, bu yıl Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen kongreye 36 farklı üniversiteden 192 bildiri başvurusu olduğunu, yapılan değerlendirmeler ve hakem sürecinde sonra 168 bildirinin bu kongrede sunuma hak kazandığını söyledi.

İlki yüz yüze 2019 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongreye 130 civarında bildiriyle başlandığını belirten Şimşek,  geçen yıl da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede 200’ün üzerinde bildirinin olduğunu sözlerine ekledi.

Bu sene 3’üncüsü düzenlenen kongreye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Akademide, sempozyum ve kongre olmazsa olmaz olmazlarımızdır. Bilginin tartışılması, ortak akla eriştirilmesi ve ortak aklın üreteceği bilgi, hem topluma hem de akademin kendisine büyük katkı sağlamaktadır. 2019 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemizin başlattığı bu kongreye bizlerde üç üniversite olarak destek vermek istedik ve bu sempozyumun ikincisini geçen sene Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitemiz üstlendi. Bu sene de ev sahipliğini bizim yaptığımız kongremizi daha sonraki üniversitemiz olan Aksaray Üniversitesine tevdi edeceğiz” diye konuştu.

Kongrenin açılışında konuşan ve önemine değinen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Geçen sene Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresinin ikincisi bizim üniversitemiz ev sahipliğinde yine çevrim içi olarak yapılmıştı. Pandemi nedeniyle bu tür uzaktan yapılan etkinliklere alıştık. Tabi ki şunu da fark ediyoruz ki, bu kongreler ve sempozyumlar sadece teorik olarak yapılan bir takım çalışmaların paylaştığı yerler değil, aynı zamanda sosyal olarak etkileşimin olduğu, katılımcıların oturumlar arasında, gün boyunca veya akşam kalınan misafirhanelerde derin entelektüel tartışmalar yaparak birbirlerini bireysel olarak, insani olarak ve sosyal yönüyle tanıdığı platformlar ve ortamlardı. Maalesef şu anki gidişat yüz yüze paylaşıma fırsat vermiyor. Yeni bir biçimde yapılan bu çalışmalar öğrencilerimizin hem metodolojiyle ilgili uygulama alanları, hem teorik, hem literatürü taramış olma hasebiyle farklı konularda bir paylaşım, bir etkileşime vesile oluyor.  Ben inanıyorum ki bugün bu kongreye bildirileriyle katılan arkadaşlarımız inşallah sunacakları çalışmalarıyla birbirlerinden, eleştirilerden, sorulardan hareketle ilerde daha büyük ve daha çaplı akademik çalışmalara da imza atacaklardır.

Bu pandemi süreci de, insanlığın hayatına daha önceden de girmiş olan ama şimdi çok daha somut olarak hissettiğimiz dijital dönüşüm, yapay zeka, veri analizi, veri madencilik gibi konularını yeniden gündeme getirdi. Sosyal Bilimciler olarak da bu dönüşüm sürecinin ahlaki, sosyolojik, felsefi ve politik boyutlarıyla ilgili çalışmalara ve bunun insanlığın geleceğine katkısına da bundan sonra daha çok eğilmeli, çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Ben bu vesileyle üç gün sürecek olan kongreye ev sahipliği yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyor, kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Açılışta konuşan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, “Kongreyi gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve ev sahipliği yapan Rektörümüze bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu kongrenin ilkini biz Niğde Ömer Halisdemir üniversitesi ev sahipliğinde yaptık ve kongreye katılan Rektörlerimiz de bunun faydalı olduğunu görerek destek verdiler. Kongremizin ikincisini Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve bugün üçüncüsünü Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirirken dördüncüsünü de Aksaray Üniversitesi ev sahipliğinde inşallah gerçekleştirmiş olacağız.

Kongremizin hem katılımcı sayısı olarak hem de büyük Kapadokya Bölgesinde genişleyerek devam etmesi bizleri ayrıca sevindiriyor. Bu noktada enstitü müdürlerimiz ve özellikle Sosyal Bilimler Enstitü müdürlerimiz yoğun bir çalışma içerisindeler. Ben şahsen bu tür öğrenci kongrelerini aktif bir öğrenmenin yolu olarak değerlendiriyorum” dedi.

Kongrenin son konuşmacısı olan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ise, “Bir şeyi başlatmak, devam ettirmek kadar kıymetlidir. Bu kongreyi devam ettiren Sayın Rektörlerimize ve emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Üniversitelerde ve aslında eğitimlerde, kurumlarda gelenekler önemlidir. Birden fazla yapılan ve seri halde yapılan organizasyonlar önemlidir. Bunları ilk yaptığınızda pek dikkat çekmeyebilir ama 30’uncu, 40’ıncı veya 50’nci kongreyi yaptığımızda herhalde insan üzerinde oluşturacağı psikoloji çok farklı olacaktır. Gelenekte böyle bir şey zaten. Onun için dört üniversitenin bu geleneği başlatmasını da kıymetli buluyorum” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, üç gün boyunca çevrim içi olarak 3 farklı salonda gerçekleştirilecek olan kongrenin oturumlarına geçildi.