Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP Ödülü (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP (Bilimsel Telif Eser)  Ödülü’nden oluşan “TÜBA Ödülleri”, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye ve Dünyadan çok sayıda bilim insanı ve uzmanın katıldığı TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edildi.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri: Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.

TÜBA’nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2021 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne Sosyal ve Beşerî Bilimler ile Sağlık ve Yaşam Bilimleri olmak üzere iki kategoride toplam üç bilim insanı layık görüldü.

Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri;

Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde;

2021 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, Kolombiya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jeffrey David Sachs’a,

Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde;

2021 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Messoud Ashina ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Volkan Adsay’a tevcih edildi.

TÜBA- GEBİP Ödülleri

TÜBA- GEBİP Ödülleri: Doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor.

Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 30 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 10 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor.

TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2021 yılında; Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü de dahil 20 farklı üniversiteden 37 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı. Böylece şimdiye kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 576’ya yükseldi.

TÜBA-TESEP Ödülleri

TÜBA-TESEP Ödülleri: Tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşviki amaçlayan TESEP olarak devamına karar verildi. Bu seneden itibaren, TÜBA-TESEP Ödülleri kapsamında Akademi Konseyi tarafından, belirli bilim alanlarında yayımlanan eserlere, alanında dünya bilimine değer katmış, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkemizi onurlandırmış Şeref Üyelerinin adına ihdas edilen “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Kemal Karpat Özel Ödülü” ile “Mehmet Genç Özel Ödülü” veriliyor.

2021 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü, Kemal Karpat Özel Ödülü ve Mehmet Genç Özel Ödülü için 25 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 10 bin TL ödül verilmektedir.

Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında; 2021 yılında Sosyal Bilimler alanında bir esere Telif Eser Ödülü,  bir esere Mehmet Genç Özel Ödülü, bir esere Halil İnalcık Özel Ödülü, bir esere Kemal Karpat Özel Ödülü ve beş esere de Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere dokuz Türkçe bilimsel telif eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Böylece şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı da 219’a yükseldi.