73 üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış ve sunuş konuşmasını Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün yaptı.

Başkan Akgün konuşmasında, Türkiye Maarif Vakfının insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmeti veren Türkiye’nin eğitim alanında dünyaya açılan penceresi olduğunu belirterek ülkemizin kültür ve medeniyet birikimini dünya kültürleri ile buluşturmayı amaçladığını ve nihai hedefin ‘erdemli insan’ yetiştirmek olduğunu dile getirdi. 

Akgün, “Dünya genelinde 104 ülkeyle resmî temas sağlanmıştır, 52 ülkede temsilcilikler açılmıştır, 67 ülkede de faaliyetler yürütülmektedir. 44 ülkede bulunan 342 okul, 1 üniversite ve 14 eğitim merkezinde toplam 43 bin 813 öğrencimiz ile faaliyetlerimizi sürmekteyiz. Pandemiye rağmen okul sayımızın hızla artmakta olduğunu görüyoruz. Yılsonuna doğru 50 civarında ülkede okul açmayı planlıyoruz. Amacımız dünyanın her köşesine ulaşmaktır. Sırf okul açmak, bina kiralamak ve satın almak da değildir. Yapılması gereken stratejik olarak Türkiye’nin yeryüzünde ulaşması gereken yerlere ulaşmak ve Türk dış politikasının genel çerçevesi temelinde ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim kurumları açmaktır. Dolayısıyla bir kamu Vakfı olarak bütün faaliyetlerimizi devletimizin ilgili birimleriyle kurumlarıyla yakın iş birliği çerçevesinde yürütüyoruz. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığımız ve daha çok günlük işler bakımından Dışişleri Bakanlığımız üzerinden faaliyetlerimizi organize ediyoruz.” dedi

2023’e doğru Vakfın hedeflerine vurgu yapan Akgün, “Türkiye Maarif Vakfı olarak 2020-2023 hedefimiz yeni stratejik plan çerçevesinde, şu anda yürümekte olduğumuz faaliyetlerin kalite standartlarını 4 temelde yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bunlar; kurum kültürü ve kalitesinin geliştirilmesi, finansal yeterliliğin sağlanması, insan kaynağının güçlendirilmesi ve eğitimde uluslararası bir marka haline getirilmesidir. Özetle son hedef fevkalade önemlidir ve belli ölçüde bu noktaya gelinmiştir. Yeryüzünde bize benzer faaliyet yürüten Alman, Fransız ve İngiliz kuruluşlarıyla karşılaştırıldığında yeryüzündeki eğitim networkü ve sayı bakımından ilk 5’te yer alan bir kurum haline geldiğimizi söylemeliyiz. Özellikle Afrika ve Asya kıtalarında çok güçlü eğitim kurumlarımız oluştu. Yine Balkanlar’da hemen hemen her ülkede okulumuz var. Şimdi Orta Asya Cumhuriyetlerine de açılıyoruz. Kırgızistan’da ilkokulumuzu açtık öğrenci kayıtlarına başladık. Azerbaycan’da da bu sene okul açacağız. Diğer ülkelerde de peyder pey Kafkasya’dan Orta Asya’ya uzanan çizgide yer almak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Akgün’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen istişare oturumunda ise katılımcılar;  Türkiye Maarif Vakfı ile üniversitelerin yaptıkları ortak çalışmalar, verilen eğitimler, sınav yöntemleri, denklikler, yabancı sınavların denklikleri, Türkiye’nin uluslararasılaşması, Türk üniversitelerine nitelikli uluslararası öğrencilerin çekilmesi, Türkiye’nin etkin tanıtımı, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Türkçenin uluslararası geçerliliği olan standart bir dil sınavı oluşturulması gibi konulardaki mevcut ve planlanan çalışmaları ile görüş ve önerilerini paylaştılar.

Program, birlikte daha etkin çalışma yürütmek anlamında katılımcı kurum temsilcilerinin fikir ve önerilerini sunmaları ile sona erdi.