Tvnev Kanalı’nda Emine Şimşek’in sunduğu “Güzergah” programına konuk olan NEVÜ Rektörü  Prof. Dr. Semih Aktekin, yurtdışındaki lisansüstü eğitim sürecindeki tecrübelerini paylaşarak, yurt dışında lisansüstü çalışmalar yapmanın kişiye kattığı değerler, yurt dışı deneyiminin Türkiye’de yapılan çalışmalara etkisi, yurt dışı ve ülkemizde lisansüstü çalışmalar yapmanın farkları, lisansüstü eğitim düşünenlere ve üniversite hayatına yeni başlayacak olan gençlere kendilerini bireysel ve akademik olarak geliştirmeleri konularında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Aktekin: Üniversite Olarak Dijital Dönüşüme Uyum Sağladık

Rektör Aktekin, “Pandemi nedeniyle maalesef uzaktan eğitim devam ediyor ve öğrencilerimizi yüz yüze kampüse çağırarak buluşamadık. Uzaktan eğitimle birlikte dijitalleşme çağında biz de sosyal medyayı yoğun olarak kullanıp en azından yaptıklarımızın bir kısmını öğrencilerimizin, şehrimizin ve paydaşlarımın bilgisine sunuyoruz.  Ayrıca inşallah önümüzdeki eğitim-öğretim yılının yüz yüze eğitime uygun hale geleceğini umut ederek, buna göre hazırlıklar yapıyoruz. 

Okullar aynı zamanda birer sosyal etkileşim mekânları ama şu anda sadece teorik eğitim uzaktan ve internetten olabiliyor. Ama sosyal ortamın getirdiği tecrübe, duygusal paylaşım ve dostluklar vesaire maalesef gelişmiyor. Ancak iletişimde bu çağın bir gerçeği olup, buna uygun stratejiler geliştirmek, buna uygun eğitim modülleri ve iletişim biçimlerini gerçekleştirmek de zorunlu ve bunun dışında kalamayız. Dijital iletişim ve etkileşimle öğrenme de bu çağın bir gerçeği ve bunu da verimli kullanmak gerekiyor” dedi.

Aktekin: Devletimizin Eğitimde Sunduğu Yurt İçi ve Yurt Dışı Burs İmkanları Var 

Konuşmasında öğrencilere sunulan yurt içi ve yurt dışı burslarına da değinen Rektör Aktekin,  “Son yıllarda Türkiye’de üniversite ve mezun sayısı arttığı için yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Hayatta mutlu ve başarılı olmak için illa yüksek lisans ve doktora yapmak gerekmiyor. Kendini entelektüel ve kariyer olarak geliştirmek isteyenlere hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok büyük imkanlar var. Mesela ben de Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1416 sayılı yasa kapsamında açtığı ve halen devam eden bursluluk sınavını kazanarak yurt dışında lisansüstü eğitimi gördüm. Bazen yurt dışı deyince bazı öğrenciler bunu gözlerinde büyütüyor. Aslında bu burs mesela İngilizce veya herhangi bir dilde eğitim almamış olan, kendi imkanlarıyla yurtdışında okuma durumu olmayan öğrenciler için ideal bir imkan.  Çünkü maddi durumu iyi olan günümüz şartlarında yurt dışında rahatlıkla okuyabilir. İşte devlet sosyal devlet olarak bu burslarla imkanı olmayanlara bu tür imkanlar sunmakta.

Türkiye’de herhangi bir lisans programından mezun olmuş ve yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen arkadaşlarımız için çok farklı imkanlar var. Bazı vakıflar, yurt dışından üniversitelerin veya büyükelçiliklerin, Avrupa Birliği’nin değişik burs imkanları var.  Fakat bunun için de dil şartı isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı da düzenli olarak her yıl diploma notu ve ALES puanına göre her yıl Maliye Bakanlığından aldığı bütçe imkanları dahilinde yaklaşık bin kişiye burs imkanı sunuyor. Bunun için de YÖK’e yazı yazarak üniversitelerin hangi alanda yurt dışında gönderilmek üzere branşlarda öğrenci sayısını istiyor ve üniversiteler de bunu bildiriyor. Bir de kamu kurum ve kuruluşları da kendi ihtiyaçları doğrultusunda burslar sunmakta. Yurt dışına giderken uçak biletinizi dahi devlet alıyor ve gitmeden önce de iyi bir kuruma da sizi dil kursuna gönderiyor. Bu OTDÜ olabilir, anlaşmalı bir kurum olabilir.

Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile, 60 farklı ülkede bursiyerimiz var ve şu anda devletimiz Singapur’da, Rusya’da, Malezya’da, Venezuela’da, Bosna’da, Cezayir, Amerika ve Finlandiya gibi bir çok ülkede öğrenci okutuyor ve devletimiz alacağınız eğitim diline göre sizleri kursa gönderiyor. Bununla birlikte devletimiz dil kursu ücretini, kurs materyalini, gireceğiniz sınav ücreti ve kurs esnasında size aylık geçiminizi karşılayacağınız şekilde de bir de harçlık veriyor. Sonrasında ise o dille ilgili yeterliğinizi belgelendirmeniz için de bir sınava giriyorsunuz. Bu sınavda istenilen puanı aldığınız zaman ÖSYM üzerinden üniversite tercihi yapar gibi sisteme giriyorsunuz. Hangi alanda başvurduysanız ALES puanına göre onun üç katı aday mülakata çağrılıyor. Mülakatta da alanında uzman hocalar tarafından mülakata tabi tutuluyorsunuz ve mülakatlar da alanına, branşa göre yapılmakta. Eğitiminiz bittikten sonra da işiniz de hazır olduğu için, dilekçenizi vererek hemen görevinize başlıyorsunuz. Ben dahil yurt dışı bursundan yararlanmış bir çok değerli hocamız ve değişik üniversitelerde görev yapan bir çok arkadaşlarımız bulunmakta. Üniversitemizde dahi 30’a yakın bu burstan yararlanarak dönmüş ve göreve başlayan arkadaşımız var ve hali hazırda şu anda yurt dışından dönecek 40’a yakın arkadaşımız da bulunmakta” diye konuştu.