NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yayımladığı mesajında şunları kaydetti; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde sömürgeci güçlere ve bölgesel işbirlikçilerine karşı Milletimizin kazandığı Kurtuluş Savaşı’nın akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 29 Ekim 1923 tarihinde gerçekleştirilen meclis oturumunda cumhuriyetimiz ilan edilmiştir. 

Cumhuriyet; akıl ve irade sahibi insanı olması gerektiği gibi merkezi konuma yerleştirme;  dolayısıyla demokrasi ve toplumsal gelişimin dinamiklerine katma projesidir. 

Cumhuriyet değerleri sayesinde; diğer tüm haklarının yanı sıra  “seçme ve seçilme” hakları ile insanımız; iradesini toplumumuzun gelişim dinamizmine ve yönetim kademelerine taşıyabilmektedir. Dolayısıyla demokratik değerlere sahip bir cumhuriyet;  bir “yönetim biçimi” olmanın ötesinde karşılıklı toplumsal istişareye dayalı bir “yönetişim biçimi” olma niteliği kazanmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından bu yana gerçekleştirdiği toplumsal gelişim projeleri ve belirlediği yeni hedefleriyle Milletimizin; Cumhuriyet ve demokrasi değerlerini daha ileriye taşıyacağına olan tespitimiz ve inancımız tamdır.

Bu düşüncelerle,  97. Yıl dönümünde Milletimizin Cumhuriyet Bayramını şahsım ve üniversitem adına en iyi dileklerimle kutluyor, sağlık ve selamet diliyorum.“