Program, Hocalı katliamında hayatını kaybedenler ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde Ulusal Azerbaycan Marşı ile İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Azerbaycan uyruklu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Azerbaycan Nevşehir Öğrenci Temsilcisi Orhan Ağaverdiyev’in konuşmasıyla başladı. Ağaverdiyev, bundan 28 yıl önce insanlık tarihinin en karanlık sayfalarında yerini alan ve çok büyük acıların yaşandığı ‘Hocalı Katliamı’nda yaşananları katılımcılar ile paylaştı.

Programın açılışında konuşan NEVÜ Tarih ve Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Saraç, Türklerin tarih boyunca hiç bir şekilde soykırım uygulayan bir millet olmadığını ve soykırım iddialarında bulunan sözde bazı devletlerin ise bu iddialarını kanıtlayamadıkları gibi kendi yaptıkları soykırımları görmezden geldiklerini söyledi.

Programa davetli konuşmacı olarak katılan Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Vagif Abışov ise Hocalı'da, Ermenilerin silahsız insanları öldürdüğü gibi, hamile kadınlara ve çocuklara insanlık dışı işkencelerde bulunduğunu söyledi. Abışov bu insanlık dışı katliama o günlerde tüm dünyanın gözünü ve kulağını kapattığını belirterek, Ermenilerin Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesi Hocalı Kasabasında gerçekleştirdiği soykırımı her daim dile getiren Türkiye’ye desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Abışov’un konuşmalarının ardından NEVÜ Turizm Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Kalender Hanifayev’in şiir dinletisiyle devam eden programda,  Turizm Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ‘Ayrılık’ adlı tiyatro oyununu sergilediler.