Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de eğitim gören Türkmenistan uyruklu öğrencilerle buluşmak ve üniversitenin eğitim imkanlarını yerinde görmek üzere NEVÜ’ye gelen Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanliyev ve Büyükelçilik Ateşesi Merdan Annageldiyev’i  ziyaretlerinde Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu karşıladı.

Büyükelçi İşankuli Amanliyev’i makamında ağırlayan ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür eden Rektör Aktekin, Kapadokya’nın eşsiz doğal ve tarihi zenginlikleri arasında merkez yerleşke ile birlikte 7 ilçesinde kampüsü bulunan NEVÜ’nün fiziki yapılanması, akademik, idari personel ve öğrenci sayısı başta olmak üzere, fakülte, yüksekokul, enstitü, MYO, araştırma merkezleri ve sosyal tesisler hakkında bilgi verdi.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda üniversite olarak uluslararasılaşma adına farklı ülke ve üniversiteleriyle yürüttükleri çalışmalara da değinen Rektör Aktekin, “Üniversitemizde ülkemizin dört tarafından öğrencilerimiz ile birlikte farklı kültürlere sahip Türkmenistan ile birlikte Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Pakistan, Tacikistan, Somali, Rusya, Fransa ve Hollanda gibi 45 ülkeden 703 uluslararası öğrencimiz eğitim görmekte. Aynı zamanda Erasmus ve Mevlana Değişim Programları üzerinden de bazı ülke üniversiteleriyle de öğrenci ve personel değişim programlarımız bulunmakta. Üniversite olarak uluslararasılaşma adına en büyük hedefimiz, anlaşmalı olduğumuz ülke üniversiteleri sayımızı büyükelçilerimizin de destekleriyle arttırmak. Bu kapsamda Türkmenistan’da bulunan üniversiteler ile de akademik ve bilimsel çalışmalar başta olmak üzere farklı alanlarda ikili işbirlikleri içerisinde olmak.” dedi.

Uluslararası tüm öğrencileri geldikleri ülkelerin ve ailelerinin birer emaneti olarak gördüklerini belirten Rektör Aktekin, kendilerinin en iyi şekilde eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine ve tüm insanlığa faydalı birer bireyler olmaları için de gerekli tüm imkanları sağladıklarını sözlerine ekledi.

Üniversitenin uluslararası öğrencilere yönelik sunduğu imkanların ve desteklerinin memnuniyet verici olduğunu belirten Büyükelçi İşankuli Amanliyev ise, Büyükelçilik olarak Türkmenistan ile Türkiye’de her alanda olduğu gibi her iki ülkenin üniversiteleri arasında da yürütülebilecek iş birliklerine destek olacaklarını söyledi.

Rektör Aktekin ile iki ülke üniversiteleri arasında yapılabilecek eğitim işbirlikleri konusunda bir süre görüşen Büyükelçi Amanliyev, NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Konferans Salonu’nda Türkmenistanlı öğrenciler ile bir araya geldi.

Büyükelçi Amanliyev daha sonra Rektör Aktekin refakatında Kongre ve Kültür Merkezini ve içerisinde bulunan Sanat Galerisini, Atçılık ve Binicilik Tesisi ile NEVÜ merkez yerleşkesini gezdi.