Konferansa NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ akademik ve idari personeli ve öğrenciler katıldı.

AKTEKİN: GÜNGÖR ÖNEMLİ BİR DÜŞÜNÜR

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Aktekin, Güngör’ün bu topraklarda yetişmiş önemli bir düşünür olduğunu belirterek, “Güngör, bu coğrafyada üretilmiş yerli ve milli düşünceyi dünyadan kopmadan aktarabilen, kendi toplumuna hamasetten ve slogandan uzak bir şekilde bakan önemli düşünürlerimizdendir. Bugün hala onun eserlerinden yararlanarak derinlikli, içeriği dolu ve vizyonu olan düşünceler üretmek mümkün” diye konuştu. Bu anlamda Erol Güngör’ün genç nesiller tarafından okuması gereken bir düşünür olduğunun altını çizen Rektör Aktekin, “Ben bu anlamda Yunus hocamızın sunumunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kendisine bu konferansa yapmış olduğu katkılardan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ŞAHBAZ “GÜNGÖR’ÜN TEMEL KAYGISI MİLLİ KÜLTÜR’Ü İNŞA ETMEK”

Dr. Yunus Şahbaz, Prof. Dr. Erol Güngör’ün hayatı, kişiliği, eserleri ve düşünce dünyasını ele aldığı sunumuna Erol Güngör’ün eserlerinden “İslam’ın Bugünkü Meseleleri” ve “Tasavvufun Meseleleri” kitaplarına atıf yaparak “Bir entelektüeli anlamak için içinde bulunduğu siyasi ve toplumsal bağlamını anlamak gerekir, dolayısıyla Güngör neden böyle bir kitap yazma ihtiyacı duydu ona bakmak lazım. Güngör, 1970’lerde İran’da ve Orta Doğu’da gelişen İslami hareketliliğin Türkiye’ye yansıması olacağını öngörmüş, buradan yola çıkarak bu topluma ait modern kültür inşasının imkânları ve sınırlılıkları üzerine düşünmüş, sonunda Türk aydınlarının kendi kültürel entelektüel alanını oluşturması gerektiğini vurgulamıştır” diye konuştu.

ŞAHBAZ “YAZDIKLARININ MUHATABI AYDINLARDIR”

Prof. Dr. Erol Güngör’ün birçok yönü olduğunu vurgulayan Dr. Yunus Şahbaz, Güngör’ün olayların daha çok entelektüel boyutuyla ilgili olduğunu, eylemden çok fikre önem verdiğini ifade etti. Güngör’ün yazdıklarının muhatabı olarak aydınları gördüğünü belirten Dr. Yunus Şahbaz, “Aydının sadece muhalif değil kurucu bir misyonu olduğunu söylüyordu. Dolayısıyla ülkenin sorunlarına çözümün aydınlar üzerinden bulunabileceğine inanıyordu” şeklinde konuştu.

Dr. Yunus Şahbaz konuşmasını şu sözlerle bitirdi “Güngör, Türk düşünce dünyası ve sosyolojisi için önemli entelektüeldir. Güngör’ün temel kaygılarını anlamak için eserleri bütünsel bir okumaya tabi tutulmalıdır.”

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, konferansa vermiş olduğu değerli katkılardan dolayı Dr. Yunus Şahbaz’a plaket ve teşekkür belgesi takdim etti.