KOP Bölgesinde “Yerel Buğday Çeşitlerinin Korunması ve Pazarlanması” projesi kapsamında, Ürgüp ilçesine bağlı Akçaören köyünde denemesi yapılan alyanak çeşidi yerel buğday demonstrasyonu için tarla günü etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi işbirliği ile düzenlenen tarla gününe; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Temsilcisi Süleyman Armağan, TKDK Nevşehir Koordinatörü Recai Turan, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya, ilçe ziraat odası başkanları, şube ve ilçe müdürleri, birlik ve kooperatif başkanları, köy muhtarları, teknik elemanlar ve üreticiler katıldı.

Tarla gününde açılış konuşması yapan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, çeşit özelliklerini açıkladıktan sonra "Alyanak atalık tohumu 2004 - 2009 yılları arasında yapılan çalışmalarda gen bankasına kazandırılan 3 bin adet yerel çeşidin içerisindedir. Çeşidin sürekliliğini sağlamak adına projelendiriyor ve üretimini gerçekleştiriyoruz" diyerek buradaki amaç ve stratejinin bu ve benzeri çeşitlerin kendi dokusuna uygun bir biçimde varlığının devam etmesi olduğunu belirtti.

Yerel buğday çeşitlerinin ekili olduğu tarlaları gezerek incelemelerde bulunan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, atalık tohumların korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile kurumların üstlendiği görevlerin önemli olduğunu, kurulmuş olan gen bankasında ciddi anlamda mesafe alındığını ve vatandaşlarda da duyarlılık oluştuğunu söyledi.

Vali Becel, bölgeye has ürünlerin ortaya çıkarılması ve coğrafi işaret alınması noktasında Nevşehir’de çalışmaların yürütüldüğünü, şu an 3 olan coğrafi işaret alan ürün sayısının kurumların destekleri ve katkılarıyla artırılmasına yönelik çalışmalara yoğunlaşıldığını iletti.

Alternatif ürünleri de göz önünde bulundurarak yılların birikimi olan bölgeye uyumlu bu çeşitlerin korunması ve geleceğe aktarılmasının önemli olduğunu söyleyen Vali İnci Sezer Becel; "Yapılan çalışmalarda yanınızdayız, çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum, çeşidimizin yoğun bir şekilde üretilerek hasat edilmesini ümit ediyorum." dedi.

Gerçekleştirilen tarla gününde çiftçilerle bir araya gelen Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz, üretimi gerçekleştirilen atalık tohumun Nevşehir ve çiftçiler için hayırlara vesile olmasını diledi ve bu kapsamda çiftçilerin üretime devam etmeleri için destek olacaklarını ifade etti.