Projelerinin altlığı onama aşamasında olan Ürgüp Koruma Amaçlı İmar Planında saklı olduğunu ve büyük çabalar sonucunda planı son aşamasına yaklaştırdıklarını söyleyen Fahri Yıldız, birilerinin aklının bile hayal edemeyeceği altlıkların o planda yer aldığını ifade ederek bunları kamuoyu ile paylaştı.

ŞÖLEN ALANI: Kimsenin aklına bile getiremeyeceği işlev veriyoruz oraya, hem Belediyeye büyük bir kaynak, hem de Ürgüp için prestij projesi. 2. Kayakapı denilebilir.

Büyük projeler mevcut alanın resimleri üzerine bilgisayarla 2-3 çiçek, 2-3 ağaç yerleştirmek kadar kolay değil. Biz kuleler kurmayacağız. Zaten bölgemizde doğal kuleler var.

Uçhisar kalesi, Ortahisar Kalesi, Kadı Kalesi ve Temenni tepesi vs. Ama biz teraslar yapacağız Uçhisar kalesinden Ortahisar Kalesinden farklı olarak. Nasıl olacak?

Koruma Amaçlı imar planında yerleri belli altyapısı hazır. İnsanlar Uçhisar veya Ortahisar kalesine çıkınca sadece çevreyi seyredip geri dönüyor. Ama bizimki öyle olmayacak. İnsanların orda çay içebilecekleri zaman geçirebilecekleri alanlar olacak.

Geçenlerde Ankara da duydum. Kapadokya bölgesine girişimcinin biri  teleferik yapmak ve böylece Kapadokya? yı bu şekilde dolaştırmak için bir talepte bulunmuş, Ankara talebe nasıl bakıyor biliyor musunuz. Sadece ve sadece gülüyorlar! Meydan düzenlemesi öngörülen alanlar plan üzerinde belli.

Örneğin Hamam önü, Karamanoğlu cami önü vs. Bunların hepsinin altyapısı Koruma Amaçlı imar planında saklı, aslında bu plan Ürgüp Yatırım Planı denilebilir.

Onun içindir ki uzun süre aldı. Titiz çalışma ürünü.  Planladığımız ve yaptığımız tüm projelerin önce uygulanabilirliğine, ne getirip ne götüreceğine, maddi boyutuna ve belediyemize sağlayacağı katma değere baktık.

Mesela bizden önce büyük harcama yapılan ama şimdi tüm çabalarımıza rağmen bir türlü sonuç alamadığımız Sivritaş kayasının etrafında yapılmaya çalışılan projeler gibi çalışmalar yapmadık. Yapmayacağız.

Kentsel Dönüşüm yapmayı düşündüğümüz alanları belirledik. (Eski Pazar yer vs.) Bu alanları ÖZEL PROJE ALANI olarak planladık. Bölgemizde planlama her türlü yatırımın olmaz ise olmazı.

Bakın İlçemiz kaç koruma statüsüne tabi; Kültür ve Turizm Bölgesi, Göreme Milli Park Alanı, Doğal ve Kensel Sit Alanlar. Her bir proje için bunlardan izin almak zorlu süreç. Ancak bunu yapan ve yaşayan bilir. 

Bakın bazı kesimler devam etmekte olan TOKİ projesinin Belediye ile hiçbir bağlantısının olmadığını söylemiş. Jeolojik etüd raporu - hâlihazır harita - imar planı - parselasyon planı - meradan çıkarma - ced süreci bunların tamamını biz yaptırdık, parasını biz ödedik ve biz takip ettik.

En az bu süreçte 10 kurumun görüşünü aldık. Ürgüp TOKİ projesi ile diğer TOKİ projelerini karıştırmayın! Yapımı devam eden proje sadece Ülkemizde 3 yerde uygulandı, ayrıca Kapadokya Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi kapsamında yapılan ilk proje.

Yıldız, yapacaklarının ardından yapmadığı ve yapmayacaklarını şöyle sıraladı: Belediye çalışanlarını maaş günü geldiğinde ?acaba bu ay maaş alabilecek miyim? veya kaç lira avans verirler? gibi tereddütleri yaşatmadım yaşatmayacağım. ?

Şöyle ki; ben muhasebedeki arkadaşlarla konuşuyorum, sadece rahmetli Kasım Başkanın 22 aylık dönemi haricinde bu personel yaklaşık geriye dönük 10 yıldır ayın 15. Günü maaş alamamış. Düşünün Bankalar Belediye Personeline kredi vermemiş, kefil olarak kabul etmemiş, çarşı esnafı Belediye personeline mal vermemiş, neden?

Acaba ödeyebilir mi korkusu. Şükürler olsun şimdi bu anlayışı değiştirdik. Bazıları şöyle bir söylem belirlemiş; Belediye çalışanlarının maaşları İller Bankası tarafından gönderiliyormuş, Be kardeşim bizden önceki dönemde iller Bankası yok mu idi, İller Bankası yeni mi kuruldu da biz maaşları ödüyoruz.

Buna söze ancak kargalar inanır onu da inanır ise. Altyapı tamamlanmadan üst yapı yapmadık yapmayacağız. Zor olanı seçtik. Ürgüp?ün yılardan beri süregelen alt yapı sorununa el attık. İçme suyu şebekesini yeniledik ve tamamlandı.

İnşallah kanalizasyon- doğal gaz - elektrik ? telefon hatlarını da yer altına alıp alt yapı sorununu kökten çözeceğiz. Kolaya kaçıp alttaki eskimiş-kullanılamaz hale gelmiş, su ve kanalizasyon hatlarını görmezden gelip, üstünü süslü taşlarla ve bitkilerle süsleyebilirdik.

Harcadığımızın bütçenin 10 da birine bu işi halledebilirdik ama yapmadık, yapmayacağız. Su meselesine gelince; göreve geldiğimizde Kellah mevkiinde yaklaşık 15 tane kuyudan (en az 10 tanesi vatandaşlardan yüksek bedelle kiralanan) yüksek enerji maliyeti ile içme suyu sağlanmaya çalışılıyordu.

Biz yaklaşık 10 km yeni hat ve Mazı köyüne açtığımız yeni 4 adet yeni kuyu ile İlçemizin 50 yıllık içme suyu sorununu çözdük. Yaptığımız bu yatırımın bize aylık geri dönüşü yaklaşık 150 Milyar.

Kolay kaçıp bu sorunu görmezden gelip yüksek maliyetlerle her hafta sonu bir etkinlik yapabilirdik. Ama yapmadık yapmayacağız. Basit bir örnek; bizden önce çöp toplama işi özel kişilerden kiralanan araçlarla yapılıyordu.

Yakıt belediyenin, şoför belediyenin, tüm gideler belediyeden. Arkadaş zaten o eski arabanın kendisi 5 aylık kira bedeli kadar yıllarca neden kiralama yoluna gidiyorsun anlaşılabilir gibi değil. Sonuç olarak zor olanı şerçtik.

Şükürler olsun başardık başaracağız. Tabi bu esnada belediyecilik işlerinde aksama olmadan yol yaptık, ağaç diktik, park yaptık.

Ama esas olan altyapıda devrim yaptık. Bunun ispatı, çeşmede akan su, ocakta yanan doğalgaz.?