Konuya dair Nevşehir Halk Sağlığı il Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada bütün bebeklerin ve çocukların, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahip olduğu emzirmenin ise bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntem olduğu ifade edildi.

Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılından beri UNİCEF iş birliğinde ?Anne Sütünü Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları? programı yürütülüyor.

Program kapsamında anne sütünün önemi, başarılı emzirmede 10 adım, çalışan anneler ve emzirmeyi sürdürmek, dinleme ve öğrenme becerileri, hasta bebeklerin anne sütü ile beslenmesi, anne sütünü arttırmak ve yeniden başlatmak,

emzirmeyi değerlendirmek, meme ile ilgili durumlar, memeyi red, emzirmede anneye özgüven ve destek sağlama, süt sağma teknikleri ve yetersiz süt konularını içeren teorik ve pratik eğitimler verilerek personelin bilgileri güncelleniyor.

Program kapsamında annelere de çağrı yapılırken; ailenize gelen yeni bir bebek sizler için çok değerli bir armağandır.

Bebeğiniz ve siz, sağlıklı ve mutlu bir hayata layıksınız ve bu da Emzirme ve Anne Sütü ile olur. Bebekte emme refleksinin en kuvvetli olduğu an doğumdan sonraki 20-30 dakikadır.

Bebeğin doğduktan sonra ilk yarım saatte anne tarafından emzirilmesi çok önemlidir. Bebek bu sürede emzirilmezse emme refleksi geçici olarak zayıflar ve bu zayıflama 1-1,5 gün devam edebilir. İlk fırsatta emzirmeye başlayın.

Emzirme ile her geçen gün anne sütü daha da artacaktır. Anne sütü bebeğiniz için en besleyici, doğal, bebeğinizin gelişimine en uygun gıdadır.

Bebekler ilk yarım ve 1 saat içinde annelerini emmeli, 6 ay su dahi vermeden sadece anne sütü ile beslenmeli, 6. ayda uygun ek besinlere geçilmeli ve 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte emzirme sürdürülmelidir dendi.

Emzirmenin faydaları olarak anne ile bebek arasında duygusal bağ kurulmasını sağlar. Anne ve bebek daha huzurlu, mutlu olur. Bebek daha az ağlar. Bebek daha az hastalanır. Hastalandıysa anne sütü daha çabuk iyileştirir.

İshal, orta kulak iltihabı, grip vb daha az geçirir. (Hekiminiz dışında her ne sebeple her kim olursa olsun Anne sütünün zehirlediği söylemlerine kanmayın ve emzirmeyi sürdürün.) Bebek tarafından anne sütü daha kolay hazmedilir.

Sindirim sistemi daha çabuk ve iyi gelişebilir. Bebeğin ileride şişmanlamasını önler. Anne de hamilelik öncesi kiloya daha çabuk düşer. Annede meme ve yumurtalık kanseri riski azalır. Emen bebekler daha zeki olur.

Okul başarısı yükselir. Bebeğin kasları, beyni, gözü, kan damarları vs daha sağlam gelişir, dayanıklı insan olur. Kısacası anne sütü eşi bulunmaz bir ilaçtır.

Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Annenin bebeğini başarılı bir şekilde emzirebilmesi için bütün aile fertlerinin yardımına ihtiyacı vardır.

Anneye aşağıdaki konularda yardımcı olunuz
Annenin emzirme döneminde iki kişilik enerji sarf edeceğinden, beslenmesine önem veriniz, sulu ve bol proteinli besinler yediriniz.

Bebeği ile birlikte olabileceği rahat ve sıcak bir ortam sağlayınız.

Aile fertleri tarafından anneye bebeğini tam anlamı ile doyurmaya yetecek yeterli zaman ayırabilmesi sağlanmalıdır.

Bütün aile fertleri, anneye bu görevinde yardımcı olunuz ki; oda bebeği ile birlikte olabilme ve dinlenebilme fırsatı bulsun.

Şayet annenin veya bebeğin emzirme ile ilgili bir problemi varsa, emzirmeyi kesmeyiniz, yardımcı olacak hekiminize veya size en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Haber: Erdal KESİCİ