Ankara gezisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istiratgahı Anıtkabir’e yapılan ziyaretle başladı, Ürgüp Kaymakamlığı adına Atatürk’ün mozolesine çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak Anıtkabir özel defteri imzalandı. Heyet adına defteri imzalayan Arzu Güleryüz Maraşlı; “Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk; Ürgüp Kaymakamlığımızın ‘Hayatın Anlamı Kitap’ projesi kapsamında Ürgüp’ten gelen gençler öğretmenleriyle beraber huzurundayız.  Okuyan, anlamaya çalışan ve hayata anlam katma gayretinde olan çocuklarımızla, ‘bütün ümidim’ dediğiniz gençlerimizle ülkemizin yarınları için çok çalışacağımıza söz veriyoruz. Bu vesileyle; saygılarımızı, şükran duygularımızı ve size olan derin özlemimizi paylaşıyoruz.” dedi.

Heyetin Anıtkabir' den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi oldu. Heyet burada kütüphanenin kuruluşu ve mahiyetine dair bilgi edinerek, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin muhteşem atmosferinde Cihannüma salonunda “Hayatın Anlamı Kitap” projesinin mayıs ayı mekan okuma etkinliğini gerçekleştirdi.

Millet Kütüphanesindeki mekan okumasının ardından tarihi yapıları, köklü geçmişi ile bugünlere gelen 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde 68 Müze arasında birinci seçilerek "Avrupa'da Yılın Müzesi" unvanını elde eden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne geçilerek kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan müze gezildi. Medeniyet dönemleri ve milletlerin o dönemlerdeki gelenek, inanç ve yaşamlarını yansıtan eserleri yerinde görüldü.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinden sonra heyetin son durağı ilk meclis oldu. Ülkemizin o dönemde içinde bulunduğu yokluk ve yoksunluğa rağmen, millet olma bilinciyle Cumhuriyetin temelinin atıldığı, inkılapların gerçekleştirildiği yer gezilerek, milli şuur pekiştirilip bu toprakları yeniden vatan kılan devlet büyüklerine duyulan minnet dile getirildi.

Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, “Hayatın Anlamı Kitap” projesi kapsamında yapılan geziden duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Dünya’da eşi benzeri olmayan bir ülkeye ve Kültüre sahip olduğumuzu, bu değerlerin ileri kuşaklara aktarılabilmesi için farkındalığımızın ve bilgi birikimimizin bu yönde gelişmiş olması gerektiğini belirterek, ‘Hayatın Anlamı Kitap’ projesi ekibinin bu eksende yapmış oldukları çalışmaları takdirle karşılıyor, kültürel gelişime katkılarından dolayı NOSS Group’a ve gezinin rehberliğini üstlenen Ayşegül Oskay’a ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum.” dedi.