Fatih İlköğretim Okulu ve Şahit Ali Kayaca İmam Hatip Ortaokulunda 8-30 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek kursa katılmak isteyen öğrencilerin okullarına başvuru yapması gerekiyor.

Kişisel Gelişim Uzmanı Sosyolog Melek Yorgancı, anlayarak hızlı okumanın faydalarını şöyle anlattı:

1.Zamandan tasarruf

 2.Günlük okuma saatinizde, daha fazla sayfa okuma imkanı

3.Okuduğunu daha iyi anlama

4.Yorum ve analiz yapabilme

5.Görsel hafızayı güçlendirir

6.Bilgi birikimin artması kitap okuma kültürünün gelişmesi

7.Beynin sağ ve sol lobun aynı anda çalışması

8.iş ve okul hayatında başarı

9.Beyin göz ilişkisi kurar

10.Sağ ve sol loba bağlı kasları kuvvetlendirir

11.Daha hızlı düşünme ve anlama becerisi IQ seviyesinin artması

12.Gozde bulunan Sempatik ve parasempratik kasların gelişmesi

13. Okuma sayısı 2-3 kat artar

Yorgancı hızlı okumayla ilgili olarak şunları söyledi:

Kuşkusuz çağımız, bilgi çağıdır. Yani insan yükselmek ve başarılı olmak istiyorsa bilgiyi başköşeye oturtmalıdır. Çağımız bir bilgi çağı olduğu gibi aynı zamanda da bir hız çağıdır. Bildiğimiz her şey her ân güncelliğini, geçerliğini yitire bilmektedir.  İfade edildiği gibi bilgi önemlidir; ancak bilgiye hızlı ulaşmak daha önemlidir. Günümüzde her ne kadar internetten bilgi edinme imkânı geniş olsa da bilgilerimizi halâ kitaplardan veya teknolojik olan e-kitaplardan öğreniyoruz. Bu da okuma hızını ön plana çıkarıyor. Etkili ve hızlı okumanın diğer önemli yönü de sınavlardaki etkisidir. YGS de çıkan soruların sözcük sayıları her sene artmaktadır. Örneğin YGS 2010'da 3492, 2011’de 3795 ve 2012'de 4360 sözcük çıkmış sınavlarda her sene artan kelime sayısı süreyi ekonomik kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Pek çok öğrenciden, sorular kolaydı ama yetiştiremedim, sorular uzundu ancak zaman yetmedi sözlerini duyarız. Günümüz sınavlarında hemen her dersin soruları uzun paragraflar halindedir, sınava girenlerin yakındığı durumlardan biri de paragrafın sonuna gelince başını hatırlamama veya paragrafı okurken dikkatin dağılmasıdır. Bunun sebebi açıktır; gözümüz yeterince hızlı değildir ve görüntülerin beyne gönderilmesi yavaştır; ancak beyin çok hızlı çalışmaktadır. Görüntü gelmediği bir nanosaniyede bile beyin çalışmaktadır ve başka, konuya ilgisiz şeyleri düşünmeye başlamaktadır. Okurken "dikkat dağılması" ve çokça ifade edilen insanın aklına başka şeyler gelmesinin sebebi budur. Bu durumun üstesinden gelmek için etkili ve hızlı okuma becerisi kazanmak zorundayız. Bunu başarabilenler her zaman bir adım önde olacaklardır. Örneğin bu eğitimi almış bir çok öğrenci ilk okumada dakika da 150-180 kelime okuyarak yaklaşık üç haftalık eğitim sonuna doğru bu sayı 600-700 kelime arası değiştiği görülmüştür. Bu hızı düşünüp ortalama büyüklükte bir kitabı gözünüzün önüne getirin, bunun nasıl bir kişisel gelişim sağlayacağını düşünün, böyle bir insanın önünde ne durabilir ki! Hızlı okumanın birkaç faydasına değinmek de yararlı olacaktır kuşkusuz:

 *  Günlük okuma saatinizde, daha fazla sayfa okuma imkanı sağlayacak,

*  Ders çalışırken, akademik çalışmalarda, soru çözerken zaman sorunu diye bir durum olmayacak,

*  Günümüzde vakit nakittir anlayışı hâkimdir, hızlı okuma sayesinde de zaman israfının önüne geçilecek,

* En önemlisi de okuduğumuzu anlama oranı %100’e varan oranda artacaktır. Şimdi de gelelim bu yeterliliği nasıl kazanacağımıza. Elbette bu konuda internetten sunular, programlar indirebilir; hızlı okuma hakkında yazılan kitaplar okuyabiliriz. Ancak en faydalı çalışma bir uzmanla gerçekleştirilen çalışmadır. Bu alandaki uzmanların seminerleri ya da eğitimleri çok faydalı olacaktır. Eğer özel ders ve seminerlere verecek param yok diyorsanız, bulunduğunuz yerlerdeki Halk Eğitim Müdürlüğüne giderek konuyla ilgili kurslara ücretsiz katılabilir, eğer yoksa açmalarını isteyebilirsiniz. Unutmayın zaman hızlı ve siz de hızlı olmalısınız, hızlı ve etkili okumayı yabana atmayın, eğitimini alın ve diğerlerinden bir adım önde olun.