Sarıaslan, TBMM Genel Kuruluna, Ürgüp ilçesine bağlı Mazı köyünde pomza maden ocakları yüzünden, tarım arazilerinin zarar gördüğünü, yerleşim yerlerinin ve tarım arazilerinin toz içinde kaldığını, ocaktan çıkan toz ve molozların çevre kirliliği yarattığını ifade eden vatandaşların bu şikayetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru soru önergesi verdi.

Milletvekili Sarıaslan’ın TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şu şekilde;

“Anayasa’nın 44, 45 ve 166. maddeleri tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını anayasal güvence altına almakta ve devlete bu koruma için sorumluluk yüklemektedir.

Yapılan yeni düzenlemelere göre; Tarım arazilerinde madencilik faaliyetleri yapılabilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kamu yararı kararı alması hükmü getirilmiştir. Kamu yararı kararı için Ruhsat sahibi bakanlığa başvuruda bulunarak talepte bulunabilir. Bu yasadışı düzeleme ile, ülkemizin farklı yerlerindeki tarım arazilerinin yağmalanmasının yolu açılmıştır.

Nevşehir ilimizin Ürgüp ilçesine bağlı Mazı Köyü’nde yaşayan vatandaşlarımız, Pomza Maden Ocakları yüzünden, tarım arazilerinin zarar gördüğünü, ağaçların söküldüğünü, ağır tonajlı araçların yolları sürekli bozduğunu, yerleşim yerlerinin ve tarım arazilerinin toz içinde kaldığını, ocaktan çıkan toz ve molozların çevre kirliliği yarattığını ifade etmişlerdir. Vatandaşlarımızın şikâyetlerinden anlaşılacağı üzere kamu yararı gözetilmediği ortadadır. Bu durum bölge halkının telafisi imkansız mağduriyetler yaşamasına neden olacaktır.

Bu bağlamda,

1- Ürgüp ilçemize bağlı Mazı Köyü sınırları içindeki Pomza Maden Ocağı’na hangi tarihte ruhsat verilmiştir? Ruhsat verilen şirketin unvanı nedir, şirket merkezi nerededir?

2- Pomza Maden Ocağının rezerv alanı ne kadardır? Ne kadar süreyle faaliyet gösterecektir?

3- Çalışma yapılan koordinatlar ile projede yer alan koordinatlar aynı mıdır? Teknik personel tarafından bu konuda inceleme yapılmış mıdır? İnceleme yapılmış ise herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir? Usulsüzlük tespit edilmiş ise gerekli yaptırımlar uygulanmış mıdır?

4- Pomza Maden Ocaklarının bölgede yaşayan vatandaşlarımız ve tarım arazileri üzerinde olumsuz etkileri araştırılmış mıdır? Bu konuda bölge halkı bilgilendirilmiş midir?

5- Geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan bölge halkının itirazları hangi hukuki gerekçeyle göz ardı edilmiştir?

6- Yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine yakın yerlere maden ocaklarının yapılmasına izin verilmesinin gerekçeleri nelerdir?”