Ürgüp Belediyesinin ev sahipliğinde 27-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 37. Olağan Meclis Toplantısı Sağlıklı Beslenme ve Yerel Yönetimler Konferansı yapıldı.

Bir otelde düzenlenen konferansa Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk ve birlik üyeleri belediyelerin bakanları ve yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Nevşehir Valisi Becel, 1993 – 1994 yılında Sağlık Bakanlığı projesi olarak Sağlıklı Şehirler kavramının hayata geçtiğini söyledi.

BECEL: SAĞLIKLI KENTLERİN GELİŞİMİNİ ÖNEMSİYORUZ

Bu projenin Sağlıklı Kentler Birliği hareketine dönüştüğünü belirten Vali Becel, “Artık bir yerel yöneticinin ili yönetirken, yalnız başına değil vatandaşlarımızın katılımıyla yönetmesine olanak sağlamış ve önemli bir yol alınmasına vesile olmuştur. Bu nedenle Sağlıklı Kentler Birliği; sağlık bilincini ve sağlıklı yaşam bilincini halka öğretmeyi amaçlayan önemli bir yerel yönetim politikası haline gelmiştir. Sağlıklı Kentler Birliği sağlıkla ilgili gerekli çalışmaların yanı sıra eğitim kurumlarıyla, ulaşımıyla, altyapısıyla, elektriğiyle, kanalizasyonuyla, trafik hizmetleriyle birlikte kentte yaşayan insanlara sağlık hizmeti sunan bir kuruluştur.” dedi.

Sağlıklı Kentler Birliği’nin hastalıkların ve kazaların önlenmesi, sağlıklı yaşam biçimlerinin geliştirilmesi teması üzerine kurulduğunu kaydeden Becel, “Sağlık Bakanlığımız ve belediyelerimizin iştiraki ile hareket ederek yürütülmesi devletimizin vatandaşına verdiği değerin en önemli göstergelerden biridir.

Bizler de sağlıklı kentlerin ve sağlıklı bireylerin gelişimini önemsiyor, bu noktada sayılarının artırılması ile ilgili üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda ilimizde de söz konusu projeden ev sahibi belediyemiz başta olmak üzere Göreme ve Kavak belediyelerimiz faydalanmakta ve birliğin projelerine katılarak destek vermektedir.” diye konuştu.

AKTAŞ: YEREL YÖNETİCİLER ŞEHİRLERİN DOKTORUDUR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Aktaş ise her yıl iki kez meclis toplantısı yaptıklarını ve bu buluşmaları fırsata dönüştürmeye çalıştıklarını aktardı.

Her çalışmalarında insan sağlığını ilgilendiren bir yön olduğunu vurgulayan Aktaş, “Türkiye’de farklı belediye birlikleri var. Hepsi de çok güzel işlere imza atıyor. Sağlıklı Kentler Birliği denilince akla doktor, hastane gibi konular geliyor. Ama bizim yaptığımız her projenin bir boyutunda kesinlikle sağlıkla ilgili bir boyut var. Bir çocuk parkı da olsa, hayvan barınağı da olsa, kanalizasyon çalışması veya imarla alakalı bir mevzu da olsa her çalışmamızın insan sağlığı ile ilgili bir yönü var. Kabaca şu sloganı da kullanıyoruz, aslında yerel yöneticiler şehirlerin doktorlarıdır. Çünkü sağlıkla ilgili bu denli önemli konuları içeren projeler var. Birliğimizin kent sağlığı ile konuları işlemesi önemli bir konumdur.” ifadelerini kullandı.

Ürgüp’ten övgüyle bahseden Aktaş, “Ürgüp ülkemizin en özel köşelerinden bir tanesi. Doğa harikası bir ortamda sıcak hava balonu ve benzer aktiviteler, peribacaları, ayrı bir güzellik katıyor.” dedi.

AKTÜRK: BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Birlikten kuvvet doğar felsefesine inandığını söyleyen Ürgüp Belediye Başkanı Aktürk de “105 belediyeyi aynı çatı altında toplayan birliğimiz, ele aldığı temel başlıkların yanı sıra, fikir, proje, üretim gibi birçok başlığı da çatısı altında bulundurmakta. Her toplantımızı ayrı bir şehirde, ayrı bir kültürde, ayrı bir düşünce ve hizmet anlayışının olduğu yerlerde gerçekleştirmemiz, kabul edersiniz ki biz milletine, memleketine hizmet etmek hususunda yola çıkmış yöneticiler içinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Toplantılarda eriştiğimiz bilgi ve birikimlerimizi, farklı şehirlerin kültür ve bu şehirlerin belediye başkanlarının ortaya koyduğu politikalarla farklı strateji, anlayışına da sahip olma şansına erişiyoruz. Şehirlerin imarı kuşkusuz nesillerin imarı ile gerçekleşmektedir. Sağlıklı bir kent, içerisinde yaşayan sağlıklı bireylerle, toplumla oluşacaktır. Kişilerin metabolizma sağlığının yanı sıra düşünce sağlığına da ayrıca parantez açmak isterim. Aklın vücudun koordinatörü olduğunu düşünürsek, sağlıklı düşünebilme beraberinde sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşama, sağlıklı hareket etmeyi sağlayacağı gibi, tam anlamıyla bireylerin sağlığı beraberinde toplum sağlığını getirecektir. Buda bize sağlıklı bir kent olmanın kapılarını açacaktır.” şeklinde konuştu.

Toplantıda AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı da selamlama konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin ele alındığı oturumlar gerçekleştirildi.