Vatanı sevmek ölmek midir?

Evet, vatanı sevmek ölmek midir?

Hem evet!

Hem hayır!

Türk milletinin tarihine bakıldığında yaşadığı/yaşayacağı vatanı için ölmüş birçok Türk evladını görürüz. Malazgirt´te, Çaldıran´da, Kosova´da, Bizans´ta, Çanakkale´de ve en son 15 Temmuz 2016´da başarısız darbe girişiminde onlarca, yüzlerce, binlerce Türk evladı Vatanı için şehit oldu. Vatanı için öldü. Artık ölmek değil, vatan için yaşamalı ve yaşatmalıyız.

Tevfik İleri büyük bir vatanseverdi. Milletimizin çilesini yüreğinde taşıyanlardandı. Dosdoğru bir adamdı. Türkçe onun dilinde bir çağlayan gibiydi. Milli Eğitim Bakanlığında, Bayındırlık Bakanlığında, Devlet Bakanlığında, Meclis Reis Vekilliğinde ve Başbakan Yardımcılığında hep ciddi, ağırbaşlı, çalışkan, dürüst ve üstün bir devlet adamı olarak gönüllerde taht kurdu.

Üniversite gençliğine yaptığı bir konuşmada;

“Sevgili gençler!

Bizim en büyük düşmanımız cehalettir! Beynimizi kezzap gibi kavuran cehaletten kurtulmadıkça ne Çanakkale´de yatan şehitlerimize layık olabiliriz, ne de bizden sonraki nesillere zengin, hür, aydınlık bir vatan bırakabiliriz… Kahramanlık sadece savaş zamanlarında cephelere koşup savaşmak, vatan toprakları için canımızı-kanımızı vermek değildir. Bizim barış zamanlarında da yapacaklarımız var. Barış zamanlarında, Türkiye´mizin kalkınması için gayret sarf edenler de, edebiyatımıza, ilmimize, tekniğimize, köylümüze, kentlimize hizmet edenler de, kendi çaplarında bizim isimsiz kahramanlarımızdandır.

Sevgili gençler!

Şimdi çıkalım dışarıya. Caddede bir takım insanlar göreceğiz. İçlerinden herhangi birini çevirip soralım. Onlara;

“Vatanını seviyor musun?” Diyelim. Bize vereceği cevap mutlaka şöyle olacaktır:

“Evet, vatanımı çok seviyorum!”

Ona tekrar soralım;

“Peki, çok sevdiğin bu vatan için ne yaparsın sen?”

Bize kesinlikle şöyle cevap verecektir;

“Gerekirse bir karış vatan toprağı için ölürüm!”

Tevfik İleri, sesini yükselterek devam ediyor:

Sevgili gençler!

Vatan toprakları uğruna ölmek, biz Türkler için artık nefes alıp nefes vermek gibi tabii bir haldir… Koşmadığımız, kanımızı sebil etmediğimiz cephe kalmadı. Ama artık yeter! Birazda bu vatan için yaşamasını bilmeliyiz!

Ne demektir vatan içim yaşamak? Vatan için yaşamak demek, vatan topraklarına şuurla sahip çıkmak vatanı güzelleştirmek, bizden sonra gelecek nesillere daha zengin, daha huzurlu, daha kuvvetli bir vatan bırakmak demektir…”(Gidenlerin Ardından; Y. Bülent Bakiler)

Ahmet BELADA