Ömer Kavak tarafından hazırlanan ve canlı olarak yayınlanan Görmeyen Gözler programına konuk olarak katılan Nevşehir Vali yardımcısı Hasan Kayhan, Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha Leblebici ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü hakkında radyo başında bulunan dinleyicilerine önemli bilgiler aktardı.
Vali yardımcısı Hasan Kayhan, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkında kanunun hükmünde kararnamenin (633 KHK) çerçevesinde Bakanlığın Engelliler alanındaki görevleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Engellilerimizin her türlü engel, ihmal ve dışlanmaya karşı toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılmalarını sağlamak üzere; ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etmek, özürlülere ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek, bu alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, 5378 sayılı engelliler hakkında kanun;
Bu Kanunun ile engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak amaçlanmaktadır.
Bu kanun kapsamında; Engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi, topluma dahil olma, fiziki çevrenin engellilere erişebilir hale getirilmesi, istihdam, bakım ve özel eğitim alanlarında bir çok haklar sağlanmaktadır. Evde bakım hizmetleri kapsamında sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen engelliler ikametlerinde bir akrabaları tarafından bakılmaları halinde bakımı üstlenen akrabaya günümüz itibarı ile bir net asgari ücret tutarında 830,84TL bakım ücreti ödenmektedir. Nevşehir ilinde Engelli bakım ücreti ödenen engelli sayısı (Kasım 2015) 1950 Engelli, 2015 Yılı Kasım ayı toplam ödenek ise 1.620.138,00TL´dir” dedi.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün amacının kutlama değil farkındalıkları arttırmaktır
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün amacının kutlama değil farkındalıkları arttırma olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Zeliha Leblebici, “Topluma düşen görevler içerisinde en önemli olanı, engelli bireyi engeliyle değil; karakteriyle, hayattaki varlığıyla ve her insan gibi en iyi şekilde hayatta var olma hakkıyla tanımlamaktır” dedi.
Doç. Dr. Leblebici, “Kişinin engeline uygun yolların, binaların, hastanelerin, okulların varlığı, engelli bireyin engelinden bağımsız olarak var olmasını sağlayacaktır. Engellilere acımaktansa, onları bir birey olarak kabul ediyor olmak, topluma düşen esas görevdir. Engellilere yönelik halkın eğitilmesi, bu konuda programların düzenleniyor olması da topluma düşen görevler arasındadır.
Engelli bireyler, bir şekilde kendilerine yetebilecek durumdadırlar. Engelleri aslında onlar için bir eksiklik değildir. Ancak daha önceden de söylediğim gibi, toplumun olumsuz tutumu ve baskısı nedeniyle engelli bireyler yaşam içerisinde sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle, toplum olarak engellilere olan bakış açımızı değiştirmeli, onları da normal bir birey olarak kabul etmeli ve acıma-dışlama duygularından kendimizi arındırmalı, engelli bireylerin varlığına saygı göstermeliyiz” şeklinde konuştu.
Farkındalıkların artırılması konusunda yapılan çalışmalardan örnekler veren Leblebici, Yazar Aliye Yücel´in ENGELOJİ adlı kitabının her birey tarafından okunması gerektiğini söyleyerek bu eserin engelliler konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olacağını vurguladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi faaliyetlerinden bahseden Leblebici, Engelliler konusundaki duyarlılığından ve çalışmalarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç´a da öğrenciler adına teşekkürlerini bildirdi.Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerinden olan ve İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübünde oynayan ayrıca futbolda Avrupa birinciliği kazanan Abdullah Sümer ise, kendi yaşam hikâyesinden bahsederek spor hayatına nasıl atıldığını anlattı. Sümer, “Engelliler konusunda farkındalığımızı artırmalıyız çevremize daha duyarlı olmalıyız” diye konuştu. Haber: Selma İVEN