11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Nevşehir’de etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Göre yolu üzerindeki Mostar Köprüsü yanında düzenlenen programda anasınıfı öğrencileri gösteri sundu, şiir okudu.

Burada konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir'deki orman varlığının yüzde 100 oranında artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Türkiye yüzyılının başlangıcında, bizden sonra gelecek nesillere yeşil bir Nevşehir bırakılabilmesi için çalışıldığını kaydeden Gizligider, Türkiye gündeminden orman yangınlarının çıkarılması için de gayret sarf edildiğini vurguladı.

Orman alanlarının korunmasına önem verdiklerini ve bu konuda ciddi çalışma yaptıklarını dile getiren Gizligider, "Ülkemizin yaklaşık yüzde 30'unu orman olarak koruyoruz. Orman meselesi bizim için son derece önemli. Orman yangınları meselesinde ciddi bir başarı kaydettik. Yapay zekadan tutun, helikopterler, konvansiyonel araçlar, İHA'lara kadar ciddi bir seferberlik yürüyor. Bu yıl, bir orman yangınımız 25 diğeri 70 saatte söndürüldü, diğerlerinin ortalaması iki saatin altında. Yaklaşık 11 dakikada bir orman yangınına müdahale eder hale geldik. İktidarımızda, nasıl yol, sağlık, okullarımızın alt yapı meselesini çözdüysek Allah'ın izniyle yeşil bir Türkiye müjdesini de hep beraber yaşayacağız diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

“1 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ”

Ormanların insanlar için hayati önem taşıyan kıymetli ekosistemler ve yaşam kaynağı olduğunu belirten Vali Becel, “Tüm dünya, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin artarak büyüyen etkilerini, daha derinden ve daha yıkıcı bir şekilde hissetmeye başladı. Bu süreçten Türkiye olarak maalesef ki çok fazla etkilendik. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan orman yangınları ile büyük bir üzüntü yaşadık. Böylesine acı bir durumun bir daha yaşanmaması, gelecek nesillerimizin de sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi adına bizler, ülke olarak tüm vatandaşlarımızla birlikte iklimden daha hızlı değişmeli, iklim değişikliğini tersine çevirmeye gayret etmeliyiz.” dedi.

İnsan ile doğanın bir bütün olduğunu kaydeden Becel, “Çevre bilincini, doğa sevgisini çocuklarımıza aşılamalı, bu duyarlılıkla orman varlığımızı korumak ve artırmak için bugün olduğu gibi projeler üretmeliyiz. İşte buradan hareketle ülkemizde vatandaşlarımızın ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanları yeniden ağaçlandırmak maksadıyla öğrencilerden askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına, esnafından işçisine, kısaca 7 den 70’e toplumun her kesiminden katılan vatandaşlarımızın katkılarıyla bugün 81 ilimizde fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Proje kapsamında 2020 yılında 450 bin, 2021 yılında 800 bin fidanı toprakla buluşturduk. 2022 yılı sonuna kadar ise 1 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde ise 8 bin fidan dikerek şehrimize ve geleceğimize nefes olacağız. Ülkemize ve gelecek nesillerimize hediye edeceğimiz bu fidanlar, gelecekte bu topraklarda yaşayan tüm canlılar için nefes olacaktır.” diye konuştu.

“2 YILDA 166 BİN METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRDIK”

Belediye Başkanı Savran da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nün geleceğe yatırım yapmak, çocukların ve gençlerin geleceğini düşünmek, iklimi korumak için en anlamlı günlerden biri olduğunu söyledi.

Nevşehir Belediyesi olarak bu bilinçle çalıştıklarını kaydeden Savran, “İki yıldır şehrimize 166 bin metrekare yeşil alan kazandırdık. Sadece belediye olarak 45 bin ağacı toprakla buluşturduk. Yeni bir kampanya başlattık merkez ilçemizde. Bu yıl diktiğimiz 23 bin ağaca 100 bin ağaç daha ekleyeceğiz. Nevşehir merkezde yaşayan her bir bireyin bir tane ağacı olacak.” şeklinde konuştu.

NEVŞEHİR’İN ORMAN MİKTARI YÜZDE 3

Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, Türkiye’de Ormanlar Haftası’na ek olarak 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan bir genelge ile her yıl 11 Kasım’ın Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildiğini söyledi.

78 milyon hektar alana sahip Türkiye’nin yüzde 29’nun ormanlarla kaplı olduğunu aktaran Torun, “Nevşehir ilimizde ise bu varlık yüzde 3 civarında. Amacımız yaptığımız çalışmalarla her geçen gün bu ormanları daha da yukarıya taşımaktır. Göreve başladığım Nevşehir’deki 2020 yılında 100 hektar olan programımızı 2021 yılında 215 hektara, 2022 yılında ise 470 hektara çıkarttık.” diye konuştu.