Bazı meselelerin şöyle böylesi olmaz. Kesin ve net teşhisler konmak zorunda. Şu virüsle ilgili verilen kararlar için de artık bir standart getirmek gerekmez mi?

   Olay ilk başladığında, tedbir amaçlı nelerin yapılması gerektiği söylenmişti ama şimdi bakıyoruz ki bunların tamamı neredeyse değişti.

   Bu tutarsızlık sadece bize özgü de değil elbette ama belki korunma önerilerinin yanlış uygulanması nedeniyle de binlerce insanın ölümüne neden olundu.

   Aralık sonlarına doğru nükseden illet ile mücadelede en temel korunma yolunun maske ve eldiven olduğu söylenmişti. Şimdi ise belki de en tehlikeli olan iki nesne oldu.

  Doğal olarak aşısı ve ilacı olmadığı için tedavi olanağı da şimdilik yok.

  Tek yapılması gereken korunma.

  Tamam da korunma için en etkili yolun bulaşmanın engellenmesi olduğu niye ilk tedbir olarak alınamadı ki. Sosyal mesafe dediğimiz aralık en başında konsaydı, “evde kal” konusu taaa başında uygulansaydı, şu Türkiye nüfusunun yarısını teşkil eden 31 büyük ilde sıkı denetimler ocak ayından itibaren konaydı, şimdi uygulanmaya başlanan ama ne yazık ki geç kalınan şu sokağa çıkma yasağı gerekirse bir hafta da olsa ocak ayı başlarında uygulansaydı, belki de şu anda pek çok şeyi halletmiş olacaktık.

   Eldiven ve maske konusu ilk aralar en güvenli tedbir gibi lanse edilirken, maskele tezgah altına indirilip fahiş fiyatlara kakalanırken, bir de baktık ki maske aslında o kadar da koruyucu değil tam tersine bilinçli kullanılmazsa tehlikeli bile olabiliyormuş ama ne yazık ki hala tek korunma aracımız da o.

   Mecburen maske.

   Maske tehlikeyi ne zaman önlüyor? Karşımızda aksıran, tıksıran biri varsa o zaman, eğer birkaç defa kullanılırsa biriktirdiği mikrop bu sefer başka rahatsızlıklar üretebiliyor. Asıl Koruyucu maskeler 150-200 lira arası gidiyor ki onu da herkes alıp kullanamaz.

   Eldivense apayrı bir konu.

   Sağda solda yapışıp kalmış mikropların el ile temasının kesilmesi için en etkili yol olarak ileri sürülen eldivenler, uzun süreli kullanıldığında tam ters etkiyi yaratıyormuş.

   Bilim kurulunun değerli hocaları açıklıyor bunları.

   Tamam da tek yol evde kalmaksa ve yanlış kullanımı neredeyse garanti olan bu uygulamalar yüzünden korunacağımıza belki de hastalığa davet çıkarmış olmadık mı?

    Tek dileğim en kısa zamanda tam ve kesin korunma yolunun hayata geçirilmesi ve bu illetten kurtulmak.

   Hepinize sağlıklı günler diliyorum.