İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nevşehir ve Mersin'de uyuşturucu satıcılarına yönelik "Kökünü Kurutma Operasyonu"nun başlatıldığını açıkladı.

Nevşehir’de uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak ve kullanmak suretiyle gençleri zehirlemeye çalışan ve torbacı olarak tabir edilen sokak satıcıları ile 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılına huzur ve güven ortamında başlanılması amacıyla Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce 6 aydır süren “Kökünü kurutma” koduyla operasyon yapıldı.

Sabahın erken saatlerinde Nevşehir Emniyet Müdürlüğüne gelen Bakan Soylu, eş zamanlı operasyonunun startını verdi.

İl merkezi ve 4 ilçeyi kapsayan operasyona, 1 helikopter, 401 polis ve özel harekat polisi ile 6 narkotik dedektör köpeği katıldı.

86 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda 75 kişi gözaltına alındı.

Operasyon ve uyuşturucu madde ile mücadele çalışmaları hakkında açıklama yapan Bakan Soylu, Nevşehir'de yaklaşık 6 aydır takibi Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte sürdürülen "Kökünü Kurutma Operasyonu" olduğunu söyledi.

Nevşehir Emniyet Müdürlüğü, Narkotik Daire Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesi'nin gerçekleştirdiği operasyon çerçevesinde toplam 153 şüphelisi bulunan bir dosyanın söz konusu olduğunu ifade eden Soylu,

"Bir bölümü dosya içeriğinde 6 aylık süreçle birlikte gözaltına alındı. Bugün toplam 87 şüpheli yani bunlar özellikle uyuşturucu satıcıları, temin edicileri, nakledicileri, bunların 87 tanesinden şu ana kadar 75'i gözaltına alındı. Eş zamanlı bir şekilde şu anda Mersin'de de aynı ölçekte yaklaşık 111 şüphelinin, yine uzun zamandır devam eden bir dosyada, şu ana kadar 60 gözaltı da 'Kökünü Kurutma Operasyonu'nda Mersin'de eş zamanlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.” dedi.

“Uyuşturucuyla mücadele konusunda özellikle eğitim öğretim dönemi açılmadan önce tüm illerimizde yoğun bir baskılama çalışması sürdürülmektedir” diyen Soylu, “Bu gerek sınırlarımızda olsun gerek sınırlarımızın içerisinde olsun tüm güvenlik güçlerimiz uyuşturucu ile mücadeleyi hakikaten dünyanın da takdir ettiği bir şekilde yerine getirmektedir. Burada kamuoyuna şunu söylemek isterim. Geçmiş yıllarda Türkiye'deki yakalanan uyuşturucunun yüzde 70'i batı illerinde yakalanırdı. Oysa son yıllarda kurduğumuz sistemle Türkiye'de yakalanan uyuşturucunun yüzde 70'i Ağrı, Van ve Hakkari illerinde yakalanmaktadır yani Türkiye'ye doğudan girdiği andan itibaren uyuşturucu yakalanmaktadır." diye konuştu.

“ARZLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Bu baskılamanın uyuşturucu rotasının özellikle "afyon ve eroinde" Balkan rotasından Akdeniz rotasına kaymasına sebep teşkil ettiğini dile getiren Soylu, baskılamaya devam edeceklerini vurguladı.

Operasyonun en önemli ayaklarından birisinin metamfetamin olduğunu kaydeden Soylu, şöyle konuştu: “Yine Nevşehir'de yaptığımız operasyonda da yine Mersin'de yaptığımız operasyonda da operasyonun en önemli ayaklarından bir tanesi de metamfetamindir. Yani 'met' dediğimiz, vatandaşımızın dilinde net olarak nitelenen metamfetamine yönelik bir operasyondur. Bu da Türkiye'nin doğusundan girmektedir. Yani özellikle İran sınırlarından girmektedir. Onun için orada da ciddi bir tedbir alınmıştır. Geçen yıl yaklaşık 2,5 ton civarında bir metamfetamin yakalandı. Toplam bu yılsa bunun yaklaşık şu anda 3 katından fazlası yakalanmış durumdadır. Yani saha baskılamamız, aynı zamanda farkındalık üretmemiz, aynı zamanda topyekun mücadelemiz metamfetamin konusunda da sürmektedir. Bunu ifade etmemin anlamı şudur. Siz bir uyuşturucu türünü engellersiniz, o başka bir alana kendini kaydırmaya çalışır. Bunu sürekli olarak takip eden, bu rotaları sürekli olarak takip eden, hangi ülkeden hangi uyuşturucu türünün Türkiye'ye aktarıldığını, aktarılmaya çalışıldığını takip eden bir yöntemi canlı bir şekilde Türkiye takip etmektedir. Ve sonuç üretmeye çalışmaktadır. Bizim mücadelemiz arzla mücadeledir. Yani arzı durdurma, uyuşturucu arzını ve uyuşturucu satışını, uyuşturucu naklini durdurma mücadelesidir. Bu konuda tarihi ve büyük başarılara imza atan gerek emniyet teşkilatımızı, gerek jandarma teşkilatımızı tebrik ediyorum."

“ÖLÜMLER SENTETİK UYUŞTURUCULAR SEBEBİYLE ARTTI”

15 Temmuz darbesi olduğu zaman dilim içine Türkiye'deki toplam hapishanelerde uyuşturucudan yatan sayısının 35 bin olduğuna dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Şu anda ise 113 bin, son rakamı söylüyorum. Yani gerek adliyeler, gerek güvenlik güçlerimiz, iş birliği ve el birliğiyle çalışarak bu melanetin gençlerimize ve insanlarımıza sirayet etmemesi için büyük bir çaba sarf etmektedirler. Sonuç olarak da şunu söyleyebilirim yine Türkiye'de özellikle dünyada da bu kimyasal, yani sentetik uyuşturucular sebebiyle maalesef 2010 yılından itibaren ölümler dünyada altmıştı. Yani niye sentetik uyuşturucular sebebiyle arttı? Çünkü karışımlarında ölümcül bir şekilde yapıyorlardı. Toplam 2016 yılında uyuşturucudan doğrudan ölenlerin sayısı adli tıp rakamlarına göre 94'di. Bu mücadeleyle yani arzla yapılan mücadeleyle Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, hükümetimizin bütün ilgili bakanlıklarının, güvenlik güçlerimizin ve buna rehabilitasyon anlayışını da ilave etmek lazım. Yapılan mücadeleyle ile biz iki 2021 yılında 941 olan 2016'daki doğrudan uyuşturucu ölüm sayısını 270'e düşürebildik. Yani Türkiye bu konuda dünyadaki ülkelerinden çok daha mücadelesini iyi bir noktaya taşıdı. Doğrudan uyuşturucu ölüm rakamlarını da diğer ülkelerle kıyaslanamayacak derecede ciddi bir şekilde azaltmış oldu. Bu mücadeleyi hep beraber sürdürebilme konusundaki gayretimizi devam ettireceğiz. Biz bu sayıyı yani uyuşturucudan doğrudan ölüm sayısını sıfıra indirene kadar da bizim elbette ki bu mücadelemiz devam edecek.”

Soylu, uyuşturucuyla mücadelede birçok adım attıklarını, yakalanan uyuşturucu satıcısının ailesine kadar araştırma yaptıklarını ve satılan noktaya kadar araştırmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

“EN İYİ NAKOTİK POLİSİ ANNE ÖNEMLİ BİR PROJE”

En iyi narkotik polisi anne projesinin önemli olduğunu aktaran Soylu, uyuşturucu kullananların büyük bölümünün anne ve babasıyla birlikte yaşadığını kaydetti.

Uyuşturucuyla mücadelede ailenin önemini vurgulayan Soylu, "Hem arzı engellemeyi hem de uyuşturucu kullanımlarla alakalı en başta tespit edebilecek kişinin ailesi olduğunun bilinciyle ve ailesine de yardım etme bilinciyle ve onu uyuşturucudan da koparabilme anlayışıyla birçok proje bugün sahada uygulanmaktadır. Uygulanmaya devam edeceğiz. Anneler, babalar, aileler benim çocuğum yapmaz demesin. Sürekli meselenin üzerinde olmaya özen göstersinler. Biz devlet olarak her ailenin yanında olma zorunluluğumuzu, onların ailesinin içerisinde çektiği sıkıntıları ve dertlere ortak olacağımıza ve bu konuyu o çocuğun uyuşturucudan ayrına kadar devam ettirmemiz lazım geldiğinin bilinci içerisinde adım atıyoruz. Adım atmaya da devam edeceğiz." dedi.

OPERASYONDA YAKALANANLAR

Operasyonda 6 ay boyunca 66 şüpheli hakkında adli işlem yürütülürken, bin 49 gram esrar, 940 gram metamfetamin, 45 gram eroin ele geçirildi.

Eş zamanlı operasyonda ise 75 kişi gözaltına alınırken 501 gram metamfetamin, 2 hassas terazi, 8 kök hint keneviri, 4 uyuşturucu hap, 2 ruhsatsız tabanca, 2 ruhsatsız av tüfeği ve bu silahlara ait fişekler ele geçirildi.