Projenin kurucularından Hilal Tamtürk “Dilimiz Kimliğimizdir” sözüyle yola çıktıklarını belirterek, projenin amacının ana dilimiz Türkçenin özelliklerini öğrenmek, milli bir dil bilinci kazandırmak ve dilde yozlaşma ile ilgili farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi.

Biri Azerbaycan’dan olmak üzere 9 öğretmen ve 28 öğrenci ile yürütülen projede Ahmet Ergün Ortaokulundan öğretmenler Hatice Tekin Çulhaoğlu ve Hilal Tamtürk ile 6 öğrenci görev aldı.

Ekim ayında ortakların tanışmalarıyla başlayan projede öğrenciler her hafta dilimizle ilgili farklı çalışmalar yapıyor.

Projede öğrencilere eğlenerek öğrenme fırsatı sunulurken teknolojiyi de verimli, bilinçli ve doğru kullanabilme davranışı kazandırmak amaçlanıyor.

Öğrenciler her hafta yapmaları gereken görevleri web 2.0 araçlarını kullanarak ürüne dönüştürüyor.

Projenin başlangıcından bu yana öğrenciler yaptıkları araştırmalar sonucunda Türkçenin özelliklerini anlatan bir video, Türk adının geçtiği ilk Türkçe metinleri anlatan bir sunum, Türkçeden yabancı dillere geçen kelimelerle kelime bulutları ve Türkçeye katkı sağlayan büyüklerimizi anlatan bir e-kitap hazırladı.

Üzerinde yazımı karıştırılan kelimelerin olduğu takvim tasarımları, ayraç tasarımları hazırlandı.

Türkçeye dair yazılan şiirleri seslendirdiler ve yaşadıkları yörede kullanılan özel kelimeleri derleyip afişler hazırlandı.

Türkçenin yozlaşma sebeplerini araştırarak kavram haritaları oluşturdular ve yaşadıkları bölgedeki işyerlerinin tabelalarını Türkçe olup olmadıkları açısından inceleyip sonuçları grafikleştirdiler.

Yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını buldurmaya yönelik dijital bir oyun hazırladılar. Türkçenin yozlaşmasını önlemek için yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirici bir kitapçık oluşturdular. 

Feyza Hepçilingirler’in Türkçenin yozlaşmasına dikkati çeken kitabı “ Off, Dilim”i okuyarak yazarla çevrimiçi söyleşi gerçekleştirdiler.

Sözlü kültürümüze ait unsurları mani, atışma, türkü, ninni seslendirdiler. Proje ekibindeki tüm üyelerle akrostiş bir şiir yazdılar ve bir Anadolu masalı dinleyerek dinleme etkinliği yaptılar.

Ayrıca projede sürekli teknoloji ile iç içe olduklarından proje ortaklarıyla 9 Şubat Güvenli İnternet Gününde bir araya gelerek bilinçli internet kullanımı konusunda bilgi sahibi oldular.