TÜRKÇE ADI     : AVRUPA GERGEDAN BÖCEĞİ

LATİNCE ADI    : ORYCTES NASICORNIS

İNGİLİZCE ADI : EUROPEAN RHINOCEROS BEETLE 

Açıklama

Oryctes
47 milimetre maksimum 20- 40 milimetre bir uzunluğa ulaşır. Avrupa'da bulunan en büyük böcekleri biridir. Bir cam görünümlü kahverengi kırmızımsı renklidir. Gövde ve bacaklar alt kısımları uzun kızıl kıllarla kaplıdır. Dişinin boynuzları yokken, erkeğin boynuzu kafasının üstünde ve  uzun kavisli şekildedir.


Dağılım

Gergedan böcekleri Palearktik bölge(Asya kıtasının ekvator çizgisinin kuzey hattı) Akdeniz havzası ve yukarı Pakistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yayılım gösterip yaşamlarını sürdürürler. Ayrıca dünyada hobi amaçlı evlerinde ve bahçelerinde gergedan böceği besleyen böcek hobicileri mevcuttur.


Yetişme Ortamı


Gergedan böceği ağaçlar üzerinde hayatını sürdürür. Büyük larvaları çürüyen ağaç kütükleri ve talaşların çevresinde yaşarlar.


Yaşam Döngüsü


Larvalar genellikle sigara reçineli odunsu enkaz (Xylophagy), besleme çürüyen bitkiler büyür. Bunlar, 60-100 milimetre bir uzunluğa ulaşabilir. Gelişme dönemi 2 ile 4 yıl arsında sürer. Erişkin boyutu kalite ve gıda bolluğu etkilenebilir.

Mamut arısı (Megascolia Maculata) Avrupa gergedan böceğinin bir parazitidir. Bir dişi eşek arısı larva içinde bir yumurta bırakır. Eşek arısının yumurtası larva üzerinde beslenecektir.

Yetişkin böcek mart, nisan veya mayıs sonunda ortaya çıkar ve sonbahara kadar birkaç ay yaşar. Haziran ve temmuz aylarında ağırlıklı olarak oluşur. Işıklar çekilip alaca karanlık olduğunda, gece vakti uçar ve çok etkindir.

Ağırlığının 30 Katını Taşıyabiliyor

Evdeki bir saksıya sıkışan ve ev sakinleri tarafından kurtarılan böceğin üzerindeki çamurların diş fırçasıyla temizlenmesi dikkat çekti. Yüksekova Belediyesi Veteriner Hekimi Hekim Kaçan, böceğin fiziksel yapısından dolayı gergedan böceği olarak adlandırıldığını belirterek, “Çok nadir bir tür olmasından dolayı yasa dışı yollarla yurt dışına satışı yapılıyor. Bu nedenle de bu tür koruma altına alınmıştır. 4 santim uzunluğunda ve 6 santim genişliğinde olan gergedan böceği, dünyada sadece belirli bölgelerde yaşayabiliyor. Latince adı ‘Oryctes Nasicornis’ olan gergedan böcekleri, ağırlıklarının yaklaşık 30 katını taşıma özelliğine sahip olduklarından dünyanın en güçlü hayvanı olarak biliniyor. Yüksekova’da bununla karşılaşmamız çok ilginç. Bizim için mutluluk kaynağı olmuştur. Böylesine nadir bir türü tabii ki doğal yaşam alanına bırakmak en doğrusu olacaktır” dedi.