TÜRKÇE ADI     : AVRUPA KULAĞA KAÇAN BÖCEĞİ

YÖRESEL ADI   : KISKAÇ - SAÇKIRAN-  ÇATALAVRAT BÖCEĞİ

LATİNCE ADI    : FORFICULA AURICULARIA

İNGİLİZCE ADI : EUROPEAN EARWIG 

Tanıtım

Avrupa kulağakaçan böceği isminden de anlaşılacağı gibi canlıların, özellikle insanların kulak deliklerinden vücutlarının içine giren zararlı böceklerdir. Avrupa kulağakaçan böceği düz kanatlılar ailesinden bir böcektir. Dermaptera takımındaki bu böcekler hem etçil (küçük böceklerle) hem de otçul olarak beslenirler.

Avrupa kulağakaçan böcekleri kahverengi, kırmızı , sarı, mavi, yeşil vb. gibi birçok değişik renkte olabilir. Bu böceklerin yaşadığı bölgelere ve türlere göre boyutları ve renkleri değişiklik göstermektedir.

Dağılım

Avrupa kulağa kaçan böceği, Batı Asya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür, ancak Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da  görülür.

Vücut Yapısı

Avrupa kulağakaçan böceklerinin vücutları kabuklu bir zırhla kaplanmıştır. Boyları 2,5-3 cm arasındadır. Çok hızlı hareket eden bir haşeredir. Altı adet bacağı vardır. Küçük bir kafası olan böceğin vücut yapısı ince ve uzundur. Baç kısımlarında 2 adet anten bulunmaktadır. Bu antenleri sayesinde çevrelerindeki pek çok şeyin farkına varabilirler. Kendisine yaklaşan bir cisim olduğunda bu antenlerinde titreşimler meydana gelerek tehlike uyarısı verir. Böceğin arka kısmında pense benzeri 2 adet kıskaç bulunur. Erkek kulağakaçan böceklerinin kıskaçları daha büyüktür. Bu kıskaçlarını çoğu zaman bir savunma aracı olarak kullanırlar.

Beslenme

Bu böcekler hem etçil (küçük böceklerle) hem de otçul olarak beslenirler. Ama genellikle otçul böceklerdir. Fasulye, pancar, lahana, kereviz, pazı, karnabahar, salatalık, marul, bezelye, patates ve domates yediği sebzeler arasındadır. Bu bitkilerin yanı sıra, bu böcekler yosun ve mantarları da  tüketirler. En sık yediği çiçeklerin arasında yıldız çiçeği, karanfil ve kirli hanım çiçekleri bulunur. Meyve olarak elma, kayısı, şeftali, erik, armut ve çilek gibi olgun meyveleri tercih eder.
Avrupa kulağakaçan böceği yaprak bitleri, örümcekler, tırtıl, pupa, yaprak böceği yumurtası ve yosun böceklerini de tüketirler. Avrupa kulağakaçan böcekleri beslenmek için yakaladıkları böcekleri kıskaçları ile sıkıştırırlar. Ayrıca evlerimizde bulunan yiyeceklerimize de dadanarak zarar verirler.

Kulağakaçan böceği beslenmek için gece saatlerini bekler.

Yaşam Alanları

Yavruna iyi bakan böceklerdir. Kışları ağaç kavukları, taş dipleri, duvar çatlakları gibi kuytu köşelerde geçirirler. Bu yüzden evlerde de görülebilirler. Evlerimizde, bahçelerimizde hemen her yerde yaşayabilir. Binaların dış cephelerindeki yarık çatlaklarda barındıkları da görülür. Evlerimizin içerisinde de yarık çatlaklara saklanırlar.