Eski MİT müsteşarı Mahir Kaynak; “Bir olayın arkasındaki asıl failleri bulmak istiyorsanız, olaydan en çok kim yararlanıyorsa ona bakın!” derdi çeşitli konferanslarında.

Yozgat’ta bir konferansına katıldım, 1992 yılında. O günkü gündemi değerlendiriyordu. İsrail sorunu, Ege adaları ve Kıbrıs sorunu gibi….

Mahir Kaynak’ın ne kadar haklı olduğunu her defasında yeniden görüyoruz ve yaşıyoruz.

Bugün Azerbaycan Ermenistan arasındaki savaşa bakarsak da aynısını görürüz. 

Ermenistan’ın şımarıklığına bakarsak yine bu var. 

Yunanistan’ın şımarıklığına bakarsak da yine bunu görürüz.

@ @ @

Azerbaycan Ermenistan arasındaki savaşta Ermenistan’ın arkasında Rusya, Fransa ve İran var, görünüşte. Başka kimlerin olduğunu da zaman gösterecek!...

@ @ @

Rusya, Kafkaslarda güçlü bir devletin olmasını istemiyor. Hele Türkiye ile birlikte hareket edebilecek Azerbaycan’ın güçlenmesini hiç istemiyor. Çünkü tarih boyunca sıcak denizlere inme hayali boşa çıkacak!...

İran’ın % 30’u Azerbaycan toprağı. İran’ın Ermeni ordusuna yaptığı gizli yardımı, kamuoyuna yansıyınca İran’da bir takım olaylar olmaya, protestolar yapılmaya başladı. 

İran’ın korkusu, bu tür olaylar baş edilemez hale gelirse topraklarını büyük bir bölümünü kaybedecek!...

Türk düşmanı Fransa ise daha fazla sömürebilmek için Kafkaslarda Ermenistan’ın, Ege’de Yunan’ın arkasında durmaktadır.   

@ @ @

Büyük devletler; sömürü bölgelerinde ayağına dolaşabilecek güçlü devlet istemezler. O bölgenin içerisine “pimi çekilmiş bir bomba devlet” oluştururlar, hiç olmadığı halde.

Birinci dünya Savaşı sonrası Ege’de Yunanistan, Kafkaslarda Ermenistan; İkinci dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu’da İsrail’in kuruluşu hep böyle olmuştur.  

@ @ @

Rusya’da Birinci Dünya Savaşı sonrası gerçekleşen “sosyalist devrim” sonucunda bölgeyi terk ederken geride işgal altındaki Türk Revan Hanlığını Ermenistan olarak bırakıp gitmiştir.  Ermenistan bu şekilde kuruldu. Silahlarını da Ermenistan lehine bırakarak gitmişlerdi. 

Ermeniler, işgali fırsat bilerek Rusların tarafında yer almış; Doğu ve Karadeniz bölgesinde büyük katliamlara girişmişlerdi. Erzurum, Van ve Kars’ta yapılan katliamlar bunun neticesidir. 

Kars’ta Ulu Cami’de yapılan katliamı Muşkara Haber Gazetesi’nde “Ermeni Mezalimi” adlı makalede yazmıştık.

Zaman zaman birilerini arkasına alarak doğuda Ermeniler, batıda Yunan Türkiye’nin sabrını ara sıra dener.  

Artık ne Türkiye eski Türkiye’dir, ne Azerbaycan eski Azerbaycan’dır. Her ikisi de güçlü kardeş devletlerdir.

 @ @ @

Büyük devletler ya da kendini büyük zanneden devletler 20. yüzyılda artık sömürü sistemlerini değiştirdi. Bir yeri işgal etmek, topraklarına katmak yerine o ülkeyle yakınlaşarak sömürüye devam etmektedirler. Böylece o ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek zorunda kalmamaktadırlar. Daha temiz iş. (!)

Yıllarca Amerika bunu yaptı. Dünyanın birçok ülkesi ile yakınlaşarak hem ticari ilişkilerini geliştirdi, hem silah sattı hem de kendi safında yer alarak onları piyon gibi kullandı. Kullanmaya da devam etmektedir. 

Yanında yer almayanı da ambargo uygulayarak diz çöktürmeye çalıştı!...

Suudların bekçiliğini yapma karşılığında Amerikan ekonomisinin krizden kurtulmasını sağladı. Trump bunu bizzat kendisi söyledi.

@ @ @

Diğer devletler de, örneğin İsrail, devlet dahi olamamış 7 emirlikten oluşan kabile devleti Birleşik Arap Emirlikleri’yle yakınlaşarak askeri ve ticari ilişkileri geliştirme anlaşmasına girdi, geçtiğimiz Ağustos ayında. 

Biz bu filmi 1940’lı yıllarda Filistin’de görmüştük. İsrail’in girdiği yerde sonu ne olur siz düşünün!

@ @ @

Rusya da aynısını Ermenistan’la Kafkaslar ’da yapmak istiyor. Şimdilik sessiz kalarak Batı’ya yönelen Ermenistan’ın kendisine dönmesini bekliyor. Çünkü ne Amerika, ne Fransa Ermenistan’ın çağrısına kulak asmadı! 

İnşallah kardeş Azeri dostlarımız 30 yıldır işgal altındaki toprakların azadlaştırırlar!...