TÜRKÇE ADI     : BAŞ BİTİ  

LATİNCE ADI    : PEDICULUS HUMANUS CAPITIS

İNGİLİZCE ADI :  HEAD LOUSE

Saç Biti Nasıl Oluşur

Çoğunlukla okul çağı çocuklarının problemlerinden biri olan saç biti, insanlar ve hayvanların üzerinde gösterdikleri kan emme faaliyetleri ile yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu parazitlerin kişiden kişiye kolayca geçebilme eğilimleri vardır. Bu eğilimlerini kalabalık ortamlarda kafa kafaya verilmesi ya da temasa geçilmesiyle kolayca gerçekleştirirler.

Saç bitlerinin bulaştığı kişilere insanlar yanlış bir düşünceyle pis insan muamelesi yapabilmektedirler. Fakat bu oldukça yanlıştır. Çünkü bu parazitler asla temiz veya kirli insan ayırımı yapmadan tüm herkese bulaşırlar. Bu düşünce yanlış olduğu gibi bitlenen insanın psikolojisini kötü yönde etkileyebildiği gibi sosyal bir sıkıntıya da dönüşebilir. Bit için önemli olan fırsatını yakalamaktır, kime bulaşacağı yönünde bir fark olmaz.

Saç Biti Nerede Yaşar

Geçmişten günümüze birçok alanda ve yerde bitler yaşamlarını sürdürebilmektedir ve yumurtlayarak da çoğalma özelliğine sahiptirler. Tabiatta asalak ismiyle bilinen bu eklem bacaklıların kanatları yoktur en sık şekilde kuşlarda görülürler. Bunların yanı sıra yırtıcı, memeli, kemirgen ve de toynaklı hayvanların üzerinde de yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Baş biti, kıl biti, elbise biti gibi tipleri olan böcek türünün daha bir çok çeşitleri vardır. Bu asalakların bazı türlerinin bir kitap içerisinde yaşayabilme özelliği dahi vardır.

Bitlerin birçok tipi vardır, insan da üreme ve çoğalma gösteren tiplerine baş biti ismi verilebildiği gibi saç biti olarak da tabir edilmektedir. Bir bitin açık havada 2-3 gün yaşayabilme şansı vardır. Dolayısıyla bir insan saçına yüksek oranda ihtiyacı bulunmaktadır. Bu asalaklar kişiden kişiye direk geçebildiği gibi ortak kullanılmakta olan araç gereçlerden de geçebilmektedir. Saçında bit olan biriyle temas haline geçildiğinde ya da kafa kafaya verildiğinde bulaşması çok hızlı ve kolay gerçekleşebilir. 2-3 gün dışarıda yaşayabilir konusuna değindik çünkü bu problemle karşı karşıya olan birinin oturduğu koltuğa oturduğunuzda daha 3 gün içerisinde o koltuğa bulaşan bitin size geçme olasılığı çok yüksektir. Aynı faktör aynı tarağın, şapkanın veya yastığın kullanılmasında da geçerlidir.

Eklem bacaklı ve kanatsız olup, böcek familyasına girerler. Yumurtalarına sirke, yumurtadan yeni çıkanlara yavşak ismi verilir. Doğada tüm kuş türlerine musallat olabilirler. Bunların yanı sıra maymun, at, koyun, sığır gibi toynaklı memeliler, tavşan ve fare gibi kemiriciler, köpek ve kurt gibi etçil memeliler bitlenmeye maruz kalan hayvanlardır. Konumuzda değinmiştik bitlerin bir çok türü bulunmaktadır. Bu türleri yüzeysel olarak anlatmaya çalışalım.

Bitler kopan deri parçaları, deriden salgılanan yağ ve bazen kan ile beslenirler. Bitin yumurtası sirke adını alır ve bitin tükürüğünden salgılanan yapışkan bir madde ile saça yapışır. Özel ilaçlı şampuanlar ve ince taraklar olmadan saçtan kopartılamaz. Bitler ortalama bir hafta yaşarlar.

Baş Biti
2-
3 mm boyutlarında olup, insan başında yaşayan tiplerdir. Yaşamlarını günlük olarak 3-4 kez saç derisine başlarını sokarak ve bu sayede kan emerek sürdürürler. Yavrular (yavşak) 15 gün içerisinde ergin hale gelmektedir. Çok yaygın bir tip olup, 12 yaş ve altında ki çocuklarda sık görülmektedir.