AB ve Türkiye tarafından İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKGPRO) vasıtası ile fonlanan, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu "Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi"nin (ODAP) tanıtımı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, AB Türkiye Delegasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının üst düzey yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Haziran 2024'te tamamlanacak olan, İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat ve beraberindeki heyetin de açılış toplantısına katıldığı proje, Nevşehir’den Derinkuyu Zeliha Ekmekçi Anadolu İmam Hatip Lisesi, Nevşehir Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Acıgöl Damat İbrahim Paşa Anadolu Lisesinin de aralarında olduğu 14 ildeki 50 okulda uygulanacak. Eğitim ve öğretimi terk etme riski olan öğrencilerin önceden tespit edilerek uyarı vermesi mantığına dayanan "Erken Uyarı Sistemi" için yenilikçi bir yazılım oluşturulacak, bu sayede risk teşkil eden öğrencilerin tespitinde sistematik bir yönteme geçiş sağlanacak.

Ayrıca bu öğrencilere yönelik çerçeveli bir "Önleme, Müdahale ve Telafi Entegre Modeli" geliştirilecek ve pilot illerde bunlar faaliyete geçirilecek.

Entegre Model ve Erken Uyarı Sistemi yazılımı yanı sıra öğrenciler için okuduğunu anlama, matematik ve bilim alanlarında temel beceri düzeylerini yakalamalarını destekleyecek telafi dersleri ile öğrencilerin okula aidiyet duygularını ve motivasyonlarını artırmak amacıyla görsel sanatlar, müzik, drama, performans sanatları atölyeleri kurulacak.

Proje çerçevesinde gerçekleştirilecek faaliyetlerde hem öğrenciler ve aileleri hem de öğretmenler ve okul yönetimleri için adımlar atılıyor. Branş öğretmenleri ve rehber öğretmenler için Danışman Öğretmenlik Kılavuzları hazırlanacak.

Aynı zamanda, proje çerçevesinde "Ulusal Strateji Belgesi ve Okul Eylem Planları" hazırlanacak olup bu yolla ulusal bir politika çerçevesinin geliştirilmesi ve bu konulara ilişkin isabetli önlemlerin belirlenmesi, geliştirilmesi sağlanacak.