Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, “Öğretmenlerin cumartesi günü sınava girmesini öğretmenler adeta bursluluk sınavına giriyor tepkiliyiz” açıklamasını kamuoyu ile paylaşmıştı. Urgenç, bugün yaptığı açıklama ile Öğretmenlik Meslek Kanununun öğretmenler lehine düzenlenmesini sağlamak için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Başkan Urgenç’in konu ile ilgili açıklaması şu şekilde; “Bugün bazılarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ile işleri bitmiş olabilir. Ancak Türk Eğitim Sen'in mücadelesi devam etmektedir. Şimdi de uzmanlık sınavına giren öğretmenlere hakaret eden, onursuz diyen sendika başkanları türedi. Öğretmenlik Meslek Kanununun öğretmen lehine düzenlenmesini isteyen Türk Eğitim Sen'le Öğretmenlik Meslek Kanununun iptalini isteyen sendikaları çalışanlar iyi değerlendirmelidir. Yıllarca Öğretmenlik Meslek Kanununun çıkarılmasını talep ettik.

Öğretmenlik Meslek Kanununun bu haliyle yetersizliğini de her platformda ‘dağ fare doğurdu’ açıklamalarıyla kamuoyu ile paylaştık. İçeriğinin düzenlenmesi için eylemler gerçekleştirip Danıştay'a taşıdık. İlk eylemimizi 2021 Aralık ayında yaptığımızda Öğretmenlik Meslek Kanunu kimsenin gündeminde değildi.

Tüm bu mücadeleleri gerçekleştirirken siyasi bir bakış açısı ile olaylara bakmadık. Öğretmenler odasının meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek, tüm öğretmenlerimizin taleplerini bürokrasiye duyurmaya gayret ettik.

Arkadaşlarımızın olası hak kayıpları yaşamaması için sınavı boykotun tarafı olmadık. Sınavla kariyer düzenlemesi yapılamayacağını gündeme taşıdık. Muhataplarımıza iletişim yollarını açık tutarak hukuki süreçleri başlatarak eylemler gerçekleştirerek ilettik.

Ağustos ayında ve ekim ayında bakanlıkla ve siyasi karar vericilerle yapılan görüşmelerde Türk Eğitim Sen'in talepleri genel başkan Talip Geylan tarafından aktarılmıştır. Genel başkan bu görüşmelerden sonra kamuoyuna 614 bin öğretmenin bir tanesi bile mağdur edilemez açıklamalarını yapmıştır.

Derdimiz Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali değil öğretmen lehine düzenlenmesi sağlamaktır. İçeriğinin zenginleştirilmesi, öğretmene hukuki güvence kazandırması, yanlış ve eksik maddelerin lehimize düzenlenmesidir.

Bugün bazılarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ile işleri bitmiş olabilir. Ancak Türk Eğitim Sen'in mücadelesi devam etmektedir. İçeriğinin düzenlenmesi ve o gün yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı sınava giremeyen veya sınavda olumsuz durumla karşılaşan tüm meslektaşlarımız başarılı olmalıdır.

MEB şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıdır. Öğretmen kariyer sahibi olmak için değil geçinemediği sosyo ekonomik şartları kötü olduğu için sınava girmiştir. Sosyal yaşam seviyesine dokunuş yapacağı için o gün sınav yaptığı okullarda sınav olmuştur.

Kısaca 10 yılını dolduran her öğretmen uzman, 20 yılını dolduran her öğretmende Başöğretmen haklarından yararlanmalıdır.”