Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından uygulamaya koyulan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasında (NTSO) anlatıldı.

Toplantıda, KOSGEB Finansman Dairesi Başkanı Mehmet Haşim Karaman, 'Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında bilgi verdi.

Pandemi sürecinde işletmelerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten Karaman, “Bu sorunları aşmak adına Dünya Bankası işbirliğiyle belirli bir kaynak imkânı sağlandı. Bu kaynağı hızlıca sahaya aktarma adına bu destek programı kurgulandı. Mevcut istihdamı korumak kaydıyla, yaratılan her bir yeni istihdama 100 bin lira destek sağlanacak. Bu destek faizsiz, 24 ay sonra geri ödemesi başlayacak, 4'er aylık dönemlerle 6 taksitte geri ödenecek. Ciddi bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Mevcut istihdamın korunmasını önemsiyoruz. 2021 yılındaki ortalama istihdam sayınızın üzerine bir istihdam yaratmanız gerekiyor. İstihdam şartı ne kadar çabuk yerine getirilirse bu destekten de o kadar çabuk faydalanılabilecek. Başvuruların hemen yapılması ve istihdamın yerine getirilmesi durumunda hemen ödeme alınabilecek.” dedi.

İşletmelerin bankalarla uğraşmayacağını kaydeden Karaman, “Mikro ve küçük işletmeler finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Kovid-19 salgınına karşı hassas durumda. Mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmekte. Projenin amacı imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Kovid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki Mikro ve Küçük İşletmelerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanması” diye konuştu.