TÜRKÇE  ADI     : ELBİSE BİTİ

YÖRESEL ADI    : VÜCUT BİTİ 

LATİNCE ADI    :  PEDICULUS VESTIMENTI

İNGİLİZCE ADI  : BODY LOUSE 

Vücudun tüysüz veya az tüylü yerlerinde yaşadığından vücut biti de denir. 3-4 mm boyundadır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırır. Tifüs hastalığını yaydığından çok tehlikeli bir asalaktır. Tifüs mikrobu bitin barsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşır.

Elbise biti insanların kılsız tüysüz bölgelerinde insandan direk kan emerek beslenir. Elbise biti kan emdikten sonra elbiseler içinde gizlenerek saklanırlar. Yumurtasını elbiselerde dikiş aralarına, kıvrımlara ve katlanmış kısımlarına bırakırlar. Bu bitler sadece üzerimizde değil aynı zamanda yatak içlerinde ve ev eşyaları içine de gizlenebilirler. 

Bitlerin Bulaştırdığı Hastalıklar Ve Zararları
Bitlerde pireler gibi ve diğer haşereler gibi sürekli konakçı değiştirdiğinden dolayı bir konakçının hastalığını ötekine bulaştırır. Bitlerin ısırmasında vücut kaşınır ve kaşıntı şekil olarak uyuza benzer. Bitler insana şu hastalıkları bulaştırırlar:
Humma mikrobu, Tifus mikrobu, Deri döküntüleri, Lezyonlu ve iltihaplı akneler
Ayrıca bitlerin  kandaki hemoglobini tuttuğu için güçsüzlük ve vücut kırgınlığı gibi belirtilere neden olur.
Bit İlaçları Ve Bit İlaçlama
Bit bulunduğu yere ve bitin türüne göre farklı şekillerde ilaçlanır. Saç biti ve kasık bitlerinde mutlaka bir hekime gidilmeli.  Hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Saç biti, vücut biti ve kasık bitlerinde kullanılan ilaçlar birbirlerinden farklıdır, yan etkisi varsa dikkatle incelenmeli sonra kullanılmalıdır. İnsan vücudundaki bitler bit ilacı ile temizlense de, sonrasında ev eşyalarında kalan bitlerin ilaçlanması için bir böcek ilaçlama firmasından destek almalı ve evinizi ilaçlamalısınız. Uygun bit ilacı, uzman personel ve doğru ekipmanla ev ilaçlama uygulaması yapılmalı.
Bit, Bit İlacı Ve Bit İlaçlama 
1 – Bit nasıl bir hayvandır?
Bitler 6 ayağı olan, kanatsız, başı çok küçük, karnı ise nisbeten çok büyük bir hayvandır.  İnsandan ve diğer canlıdan kan emerek beslenen bir dış parazittir.
2 – Bit çeşitleri nelerdir?
Bitler bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı isimler alır. Kasık biti, kuş biti, at biti, kedi biti, köpek biti, saç biti, bitki biti vb.
3 – Bit ile mücadele nasıl olmalıdır?
Kişi bit ilacı ile yıkandıktan sonra aynı gün ev ilaçlaması yapılmasına gayet gösterilmeli.
4 – Bit ısırınca neler olur?
Bitler insan derisini  ısırdığı zaman insan derisinde kızarma, kaşıntı, deri dökülmesi, lezyonlu akneler olur. Aynı zamanda insanda iştahsızlık, güçsüzlük ve takatsizlik ile psikolojik olarak davranış bozukluğuna neden olurlar. İnsan bedeninin kokması ve irinli yaraların görünmesi de cabası.
5 – Bitler insana hangi yollar ile bulaşır?
Bitler insana toplu yaşam alanları olan sinema, okul, hastane, kahvelerden, insana bulaşır. Aynı zamanda bitler insana evcil hayvanlardan, kuşlardan, kedilerden ve köpeklerden bulaşır.
Bunların dışında eve alınan yeni eşyadan ve başka kişilerin elbiselerinden bulaşır.
6 – Bit ile insana hastalık bulaşır mı?
Evet bit ile hastalık bulaşır. Bitler üzerinden geldiği konakçıya bağlı olarak farklı hastalıkları insana bulaştırır.
7 – Bitler nasıl çoğalır?
Bitler sirkelerini yani  yumurtalarını saç kıllarına yapıştırırlar. Diğer bit türleri ise yumurtalarını kendi ortamlarına bırakırlar.
8 – Pire ile bit arasında ki farklar nelerdir?
Pire çok çabuk ortam değiştirebilir, bit ise konakçısını uzun süre değiştirmez. Pire çok yükseklere zıplar ve hızlı kaçarken bit zıplayamaz ve yavaş hareket eder. Pire kan emdikten sonra kaçar, saklanır, dinlenir. Bit ise hep aynı ortamında bekler.
9 – Bitler ne ile beslenirler ve yer ve ne içerler? 
Konakçısının derisinden emdikleri kan ile beslenirler.

Bit ilacı alırken çok iyi araştırma yapınız, iyi bir bit ilacı şu özelliklere sahip olmalı:

Tek uygulama ile kısa sürede etkisini görebileceğiniz bir formülasyona sahip olmalı.
Güzel kokulu, saçları birbirine dolaştırmayan, taramayı kolaylaştıran, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saçlarda sorun çıkartmayacak.
Kalıcı etkisi ile bitlerin saça tekrar yerleşmesini engelleyecek.
Sadece bitleri değil, sirkeleri de yok edebilecek. 
Yan etkisi olmayan ya da kullanıcıya zarar vermeyen bit ilacını kullanınız.