İnsanoğlunun çağlar boyunca en çok merakını çeken konuların başında bilemediği, anlayamadığı, kendince anlamlandıramadığı konulara duyduğu ilgi gelir. Anlamlandıramadığı şeylere de mutlaka bir gizem yükler ki kendinden başkaları da ilgi duysun.

   Gizli olan, kapalı olan, bilinmeyen, bilinemeyen, anlatılsa da gizemini koruyan her şey insanoğlunun araştırmasına tabii olmuştur. Bu merak da onu keşiflere, yeni icatlara, tarihe yön verecek teknik gelişmelere yol açmıştır.

   Şunu da özellikle belirtmek gerekir ki gizemli şeylere olan ilgi her devirde insanın başına genellikle bela açmıştır. Onun içindir ki “insanın başına ne geldiyse meraktan” denir.

   Merakın ucundaki gizemli şeylere olan ilgi, insanı adeta sektör olacak alanlara yöneltmiştir. Macera, polisiye, dedektiflik, define arayışları üzerine yazılan romanlar ve çevrilen filmler onun için bu kadar popülerdir.

   Mayalar, Aztekler, Mısır Uygarlığında ortaya konan eserlere duyulan ilginin nedeni hala gizemini koruyor olması değil midir?

   İşte bundan dolayı günümüzde bile hala insanı etkilemek isteyenler gizeme başvururlar.

   Bilenleriniz çoğunluktadır. Ekonomist diye bir dergi var ve bu derginin adı her ne kadar ekonomist ise de asıl amacı insanı gizem yoluyla subliminal mesajlar vermek.

   Hemen hemen her sayısı çıktığında dünyanın her yerinde astrologlar, toplum bilimciler, stratejistler, yazarçizerler, tarihçiler televizyonlarda, gazetelerde bunu yorumlamaya başlarlar ki felaket senaryoları havalarda uçar.

   Dergi yaklaşık yüz seksen yıldır yayın hayatında, özellikle son yıllarda kapağında yarattığı gizemli, şifreli mesajlar nedeniyle neredeyse haftada 2 milyon üzerinde okuyucuya ulaşıyor. Amacına ulaşmış yani.

  2015 ten bu yana yarı hissesi Fiat otomotivin sahibi Angelli’nin ama çalışma alanı küresel güç.

  Niye dert ettiğime gelince;

  Hemen her sayısında kapağında bulunan fotoğraflar üzerinde yapılan yorumlara baktığımda aman Allah’ım ne senaryolar üretiliyor. Normal bir gözle baktığınızda hiçbir anlam ifade etmeyen objeler, “bilirkişiler” tarafından yorumlandıkça felaket senaryolarına dönüşüyor.

   Birkaç yıl önce çıkmış bir sayının üzerinde bulunan bir fotoğraf üzerinde yorum yapan bir analist “bak demedim mi” deyince gülümsemeden edemiyorum.

   Anlamadığım şey ise bu derginin yazar çizer takımı, beyin kadrosu, sahibi her ne iseler, niye adam gibi açıktan vermez mesajları. Son sayıda kapakta bulunan ve çıplak gözle dahi görülemeyen bir objeden felaketler ürettireceklerine adam gibi yazın kardeşim şu olacak bu olacak diye.

  Bakınız benzer hatalar Kuran-ı Kerim gibi kutsalımız üzerinde bile yapılıyor.  Kur’an’ ın gizemi, Kur’an’daki gizli sırlar, Kur’an’da rakamların gizemi…

  Oysa yüce yaratan Hac suresi 16. Ayetinde “ İşte böylece biz O’nu(Kur’an-ı Kerim’i) apaçık ayetler olarak indirdik” demiyor mu? Nahl Suresi 16/89 “ Biz Kur’an’ı Sana her şeyin apaçık beyanı olarak indirdik” demiyor mu yine bir başka ayette “Düşünüp anlayasınız diye Kur’an’ı apaçık indirdik demiyor mu?

   Öyleyse bu kadar açık ve anlaşılır olan, en büyük mucizesi kendi olan bu kutsal kitaba gizemli şeyler yükleyerek herkesin anlayamayacağı bir kitap gibi göstermek doğru mudur?