Kazak gazeteciliğinin üstadı, klasik yazar Sherkhan Murtaza, 28 Eylül 1932'de Zhambyl bölgesinin Zhualy ilçesine bağlı Mynbulak köyünde doğdu.
1955 yılında M.V. Lomonosov'un adını taşıyan Moskova Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi'nden mezun oldu. «Leninshil Jas» (şimdi «Jas Alash»), «Sosyalist Kazakistan» (şimdi «Egemen Kazakistan») gazetesinin muhabiri ve edebi çalışanıydı.

1963-1970 yıllarında «Leninshil Jas» gazetesinin editörlüğünü, «Zhazuchy» yayınevinin, «Zhalyn» almanakının, «Zhuldyz» dergisinin genel yayın yönetmenliğini, Kazakistan Yazarlar Birliği yönetim kurulu ikinci sekreterliğini yaptı. «Kazak Edebiyatı» gazetesinin yazı işleri müdürü ve Kazakistan Yazarlar Birliği yönetim kurulu sekreteri, 1989-1992 yılında «Egemen Kazakistan» gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı ve 1992-1994 yıllarında, Kazakistan Cumhuriyeti devlet televizyon ve radyo şirketinin başkanıydı. Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Mazhilis milletvekiliydi. Farklı yıllarda yazarın kısa öyküleri «Bulunan Deniz» (1963), «Meçhul Askerin Çocuğu» (1969), «Akhmetzhan'ın Yemini» (1973), «Silahsız Cephe» (1977), «41. Yılın Gelini» (1972), «Yatılı Okulun Ekmeği» (1974) öyküleri, «Siyah İnci» (1977), beş kitaplık romanlar «Kızıl jebe» («Kırmızı Ok»), «Ai ve Aisha» (1999) ), dört cilt eseri (1990-2000), 6 cilt eseri, 7 cilt seçilmiş eserleri, «Elim sana diyorum Başkan sen de dinle» kitapları 
(K. Smayilov ile birlikte) (1998) , «Bir Daha Az Dünya» (2008) yayınlandı. 
Etkinliğe devlet ve halk figürleri, medya başkanları ve temsilcileri, tanınmış yabancı ve yerli bilim adamları, Gazetecilik Fakültesi öğretmenleri ve öğrencileri katıldı. Konferans çerçevesinde ulusal ideoloji, bilgi güvenliği ve günümüzde aktif olarak kullanılan yeni medya trendleri ile ilgili güncel konular ele alındı, gazetecilik eğitiminin bugünü ve gelecekteki imajı tartışıldı. 
Konferansın açılışını üniversitemiz rektörü Zhanseyit Tüymebayev yaptı. Konuşmasında, Kazakistan'ın halk yazarı, devlet adamı ve halk figürü Sherkhan Murtaza'nın çalışmalarının ve değerlerinin, ülkenin Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından çok takdir edildiğini vurguladı. Ünlü yazar-yayıncının bütün bir nesil gazeteciyi yetiştirdiği ve kendi okulunu kurduğu belirtilmelidir.
Konferans katılımcılarına Sherkhan Murtaza'nın çalışmaları hakkında bir film gösterildi. Kazakistan Cumhuriyeti Senatosu Başkanı Maulen Ashimbaev'den ve Almatı şehrinden Akim Yerbolat Dosaev'in tebrikleri okundu. Türk yazarı, bilim adamı ve tercüman Ashur Özdemir tebriklerle çevrimiçi konuştu. Sherkhan Murtaza'nın «Kızıl jebe» («Kırmızı Ok») adlı romanından beş cildini türkçeye tercüme etti.


Tanınmış Kazak devlet adamı, şair, oyun yazarı Nurlan Orazalin, profesör Kanseit Abdezuly, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Ş. Aytmatov'un adını taşıyan Dil ve Edebiyat Enstitüsü Müdürü Abdyljan Akmataliev, «Ana tili» gazetesinin genel yayın yönetmeni Kali Sarsenbay, Parlamento Mazhilis milletvekilleri Darkhan Mynbai ve Zhanarbek Ashimzhan sunumlar yaptı. Anılarını paylaşan konuklar, Sherkhan Murtaza'nın eşsiz bir kişilik, büyük bir yazar, yayıncı, emsalsiz bir usta ve tercüman olduğunu kaydetti.


Gazetecilik Fakültesi dekanı Nurzhan Kuantayuly'nin organizasyonunda Sherkhan Murtaza'nın oditoryumu donatıldı ve yazarın hayatı ve eserine adanmış stantlar hazırlandı. Yıldönümü gününde Sherkhan Murtaza oditoryumunun açılış töreni ve Gazetecilik Fakültesi'nde sunum töreni düzenlendi. Bir yazar-gazeteci yaşamının ve çalışmalarının geleceğin gazetecilerine örnek olacağına, modern ekipmanlarla donatılmış bir eğitim salonunun öğrencilerin becerilerini geliştirmelerine ve yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacağına inanıyoruz.
(Fotoğrafçı Mara Beey'in resimleri)
Safura Böribayeva
El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi 
Gazetecilik Fakültesi 
UNESCO Gazeteciliği ve
İletişim Bölümü