Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine katıldı ve birlik ve beraberlik mesajı verdi. Başkan Erdoğan, “Birliğimize beraberliğimize kardeşliğimize müştereklerimize daha sıkı sahip çıkarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizdeki 1585 cemevinin tamamı ziyaret edilerek Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın 8 bin 740 talebi belirlendi. 5 bin 600'ü hızla karşılandı. Çeşitli illerimizde temeli atılan ve yapımı tamamlanan 8 cemeviyle ilgili toplu töreni yakında gerçekleştireceğiz” dedi.

Hacı Bektaş Veli’nin “Bir olalım iri olalım diri olalım” sözleriyle birlik mesajı veren Başkan Erdoğan, “Hz. Hünkarın yaşadığı ve vefat ettiği toprakların bereketini, feyzini paylaşarak bu sevgi, barış, kardeşlik ve muhabbet kapısında sizlerle birlikte durmanın memnuniyeti içindeyim. Rabbim birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi daim eylesin diyorum. Bundan 751 yıl önce Hakk'a yürüyen Hacı Bektaş Veli Hazretleri başta olmak üzere bu toprakları imanları ile yoğurarak Anadolu'yu vatanımız haline getiren tüm alpleri erenleri gönül sultanlarını rahmetle anıyorum. Ahmet Yesevi Ocağından başlayıp Kafkaslara ve Anadolu'ya ve oradan Balkanlara ve dünyanın dört bir yanına yayılan Hacı Bektaş Veli irfanı bugün de yolumuzu aydınlatmayı sürdürüyor. Bizlerin burada cem olmasına vesile olan Hz. Hünkarın ifadesiyle "bir olalım iri olalım diri olalım" üzerine kuruludur.” diye konuştu.

“MİRASA SIKI SIKI SARILARAK GELECE BAKARIZ”

Erdoğan, şöyle konuştu: Hacı Bektaş Veli hazretlerinin irfanına tabi olmak öyle kolay değildi. Yaşadığımız kimi acılara rağmen millet olarak Peygamberimizin bu öğüdünü en samimi şekilde biz sahiplendik. Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran, Mevlana, Seyyid Mahmut Hayrani gibi hak dostu önderlerimizin bize bıraktığı mirasa ne kadar sıkı sarılırsak geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz. Bu hak dostlarının en önemli özelliği aziz Peygambere sarsılmaz bir bağlılık ve ehlibeyt sevgisi yanında inançlarını, hayatlarının her anına yansıtarak birer irfan abidesi haline gelmek suretiyle insanların gönüllerini kazanmış olmalarıdır. Hz Hünkarın kaynağını Kur'an-ı Kerim'den alan 4 kapı 40 makam esasıyla yaptığı hizmetler bizim de hayatımıza yön veren, vermesi gereken ilkeleri ifade etmektedir. Milletimiz en sıkıntılı dönemlerinde dahi her bir kapının imanla, tövbeyle, tevazuyla, edeple başlayan makamlarını hayatlarında yaşatarak aşmaya başarmış, maddi ve manevi kurtuluşa ermiştir. Moğol İstilasından Çanakkale Savaşına Milli Mücadeleden son 40 yılımıza damgasını vuran terörle mücadeleye kadar maruz kaldığımız tüm hayati sınamaları bu inanç ve azimle geride bıraktığımıza inanıyorum. Verdiğimiz mücadelelerin hayırla neticelenmesini "Gönül Allah'ın göründüğü ve baktığı yerdir" diyen Hz Hünkar başta olmak üzere, erenlerin, gönül sultanlarının dualarına borçlu olduğumuzu da biliyoruz.

“GELİN CANLAR BİR OLALIM”

Ayak bastığımız, bayrak gösterdiğimiz her yerde, bu irfanın yol göstericiliğinde yürüttüğümüz faaliyetlerle farkımızı ortaya koyuyor, gönüller kazanıyor, kalıcı izler bırakıyoruz. Vefatının 750. yıl dönümü vesilesiyle 2021'i UNESCO ile beraber tüm dünyada Hacı Bektaş Yılı olarak değerlendirdik. Hz. Hünkar'ın "Gelin canlar bir olalım" çağrısını dünyanın dört bir yanında düzenlediğimiz etkinliklerle tüm insanlıkla paylaştık. Bu etkinlikler vesilesiyle, Koronavirüs salgınını yükü altında ezilen insanlığın gönlünde bir ışık, bir çerağ yakabildiysek ne mutlu bize. Hacı Bektaş Veli dergahı, cumhuriyetle birlikte diğer tüm benzeri kurumlar gibi kapatılmıştı. Bu sevgi, barış, kardeşlik ve muhabbet kapısının müze statüsüyle fiziken yeniden açılmasını sağlayan şehit başbakan rahmetli Adnan Menderestir.

8 CEMEVİ AÇILACAK

Geçtiğimiz günlerde Muharrem orucu vesilesiyle Ankara'da Hüseyin Gazi Vakfı Türbesi'nde canlarla bir araya gelip hem Kerbela şehitlerimizi rahmetle yad ettik hem de samimi bir muhabbet gerçekleştirdik. Bir süredir İçişleri ve Kültür Bakanlıklarımızın koordinasyonunda milli birlik ve beraberlik çalışması yürütüyoruz. Ülkemizdeki 1585 cemevinin tamamı ziyaret edilerek Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın toplam 8 bin 740 talebi belirlendi.Bu taleplerin 5 bin 600'ü hızla karşılandı, diğer taleplerle ilgili olarak İçişleri, Kültür ve Adalet bakanlarımız müşterek bir çalışma yapıyor. İnşallah bu da yakında neticelenecek. Çeşitli illerimizde temeli atılan ve yapımı tamamlanan 8 cemevi ile ilgili toplu bir töreni de yakında gerçekleştireceğiz.

“SİNSİ OYUNU BOZACAĞIZ”

Anadolu'daki 1000 yılık varlığımızı hala hazmedemeyenlerin her dönem olduğu gibi bugün de milletimiz arasında ayrılık tohumları ekerek vatanımızı parçalama niyetleri elbette vardır. Mezhep ve meşrep farkılılıklarını körüklemekten, köken ve ideolojik kamplaşma fitnelerine kadar her türlü gayreti gösteriyorlar. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirme yönünde attığımız en küçük bir adıma bile tahammül edemeyenlerin aslında neyi amaçladıklarını, sufleyi nereden aldıklarını gayet iyi biliyoruz. Özellikle kimi Avrupa devletlerinin ülkemizdeki her kesim gibi Alevi Bektaşi vatandaşlarımız üzerinde oynamaya çalıştıkları kirli oyunu sizlerin de gördüğüne ben inanıyorum. Alevi Bektaşi toplumunu İslam'dan kopartmaya çalışarak atılan ilk adımın devamı, insanlarımızı birbirine düşman etmek olacaktır. Nitekim bu yönde sergilenen pek çok oyunun ve provokasyonun örneklerini her gün takip ediyoruz. İnşallah birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, müştereklerimize daha sıkı sahip çıkarak bu sinsi ve alçak oyunu hep birlikte bozacağız.”

ERDOĞAN HACI BEKTAŞ VELİ TÜRBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan program sonunda Hacı Bektaş Veli Türbesi’ni ziyaret ederek dua etti.

Programa 58 ilden Alevi Bektaşi dedesi katıldı. Hacıbektaş Veli Müzesi ve Dergâhının hikâyesini anlatan film gösterimi izlendi. Alevi Bektaşi dedeleri akşam duası edildi. Gülbang söylendi, ikrar oyunu sergilendi.