Roma, Venedik ve Milano gibi sayısız destinasyonu ile İtalya; popüler turistik destinasyonlar arasında ön plana çıkmakta. Bu göz alıcı ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişiler ise bazı konularda bilgi sahibi olmaya çalışmakta. Turistlerin en çok yanıt aradıkları sorulardan biri ise hiç şüphesiz “İtalya vizesi nasıl alınır?” olmakta. Kültür ve sanatın eşsiz uyumu ile herkesi büyüleyen bu İtalya’da gezilecek yerler listesinin uzunluğu turistlerin keyifli bir tatil geçirmelerine olanak tanımakta. Sizin için hazırladığımız bu yazıda, uygulamanız gereken adımların her birini detaylı bir şekilde öğrenebileceksiniz.

Eşsiz Avrupa Ülkesi İtalya’da Tatil Keyfi

İtalya’da rüya gibi bir tatil yapmak, hemen herkesin hayalidir. Romantik bir balayı yapmak ya da arkadaşlarıyla yılın yorgunluğunu atarak keyifli bir tatil deneyimi yaşamak isteyen kişiler, İtalya’da sevdikleri ile birlikte unutulmaz anılar biriktirebilir. İtalya vizesi aldıktan sonra bu güzelliklere erişmek ve muhteşem bir tatil deneyimi yaşamak oldukça kolaydır. Doğal güzellikleri, nefes kesici manzaraları ve tarihi yapıları ile İtalya; gezginlerin bir numaralı tatil durağı olmaktadır.

Suların üstünde yükselen şehir Venedik’ten aşıklar şehri Roma’ya varan birbirinden güzel destinasyonlar ile turistleri cezbeden İtalya’da huzur dolu anlar yaşanabilir. Bununla birlikte ünlü İtalyan restoranlarında pizza, makarna ve dondurma gibi nefis lezzetlerin denenmesi ile İtalya seyahatlerine renk katılması da kaçırılmaz bir fırsattır.

İtalya Vizesi

İtalya’ya gitmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının İtalya Konsolosluğu’ndan İtalya vizesi başvurusunda bulunmaları zorunludur. Pasaportlarında çok girişli ve geçerlilik süresi devam eden Schengen vizesi bulunan kişiler de bu vize ile ilk Schengen ülke giriş şartını yerine getirdikleri için İtalya seyahatlerini mevcut vizeleri ile gerçekleştirebilme şansına sahip olur.

Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahibi olan kişiler; 180 günlük zaman diliminde 90 günü aşmayacak İtalya seyahatleri için İtalya vizesi başvurusundan muaftır. Uzun süreli olarak İtalya’ya seyahat etmek isteyen her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile üçüncü ülke vatandaşı ise İtalya vizesi başvurusunda bulunmak ile mükelleftir. Uzun süreli İtalya vizesi başvuruları için doğrudan İtalya Konsolosluğu’na ya da İtalya Büyükelçiliği’ne başvuru yapmanız gerekmekte.

Kısa süreli ziyaretler için İtalya vizesi başvuruları, ülkenin konsolosluğuna doğrudan yapılamamaktadır. Bu nedenle İtalya’ya kısa süreli olarak seyahat edecek kişilerin vize başvurularını İtalya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlar veya turizm/ seyahat acenteleri üzerinden yapmaları gerekmektedir.

İtalya Konsolosluğu, İtalya Vizesi

İtalya Devleti Schengen Anlaşması’na taraf olduğundan dolayı Schengen Bölgesi’ne üye olan ülkeler arasındadır. Bu nedenle İtalya Schengen Vizesi sahibi olan kişiler, seyahatlerini İtalya’dan başlatmak koşuluyla diğer Schengen ülkelerine de geçiş yapabilme şansı yakalamaktadır. İtalya’yı ziyaret edecek olan kişiler, 90 güne kadar seyahat planlaması yaptıkları takdirde İtalya Schengen Vizesi almak için ilgili kuruma müracaat etmelidir.

İtalya Konsolosluğu İtalya Vize Kategorileri

İtalya’ya seyahat etmeyi planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İtalya vizesi başvurularını gerçekleştirecekleri seyahatin amacına uygun olarak tamamlamalıdır. İtalya Konsolosluğu İtalya vizesi türleri ise planlanan seyahatin amacı ve süresi doğrultusunda aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir;

●        İtalya Turistik Vizesi

●        İtalya Aile Ziyareti Vizesi

●        İtalya Ticari Vizesi

●        İtalya Oturma Vizesi

●        İtalya Çalışma Vizesi

Ek olarak belirtilmesi gereken İtalya vizesi türleri ise şu şekildedir;

●        İtalya Kısa Süreli Vize (Schengen Vizesi): İtalya’ya resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi ve ziyaret gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler; İtalya Schengen Vizesi başvurusu yapmalıdır.

●        İtalya Uzun Süreli (Ulusal) Vize: İtalya’da kesintisiz olarak 90 günden fazla konaklaması gereken kişilere (öğrenci, aile birleşimi, çalışan) ikamet için verilen vizedir.

NOT: 2014 yılında başlayan İtalya Ekspres vize uygulaması üzerinden yapılan başvurular ile vize işlemleri 24 saat içinde tamamlanmaktadır.