TÜRKÇE ADI     : KAHVERENGİ EV CIRCIRI 

YÖRESEL ADI   : OCAK ÇEKİRGESİ – CIRCIR - CIRLAK

LATİNCE ADI    : ACHETA DOMESTICUS

İNGİLİZCE ADI : BROWN HOUSE CRICKET  


Gryllidae (cırcır böceğigiller) familyasını oluşturan parlak siyah renkli, yuvarlak iri başlı, kısa kanatlı, uzun antenli, böcek türlerinin ortak adı.

Özellikleri

Gryllidae (cırcır böceğigiller) familyasını oluşturan parlak siyah renkli, yuvarlak iri başlı, kısa kanatlı, uzun antenli, böcek türlerinin ortak adı.
Uzunluğu 16 –21 mm arasında değişen ev  cırcır böceğinin, çekirgede olduğu gibi ince, uzun baş duyargaları ve son karın bölütünde kuyruk duyargaları vardır. Bir yetişkin, uzun ince antenleri olan kafasında üç koyu bant ile yaklaşık 19 mm uzunluğundadır.
Vücut açık sarımsı kahverengi. Ev cırcırlarıgün boyunca gizli kalır ve geceleri aktif hale gelir. Evin çevresinde bulunan hemen hemen her yiyecekle beslenirler.

En tanınmış cırcır böceği türü evlerde sık sık görülen ev cırcırıdır (Acheta Domesticus). Çekirgeye çok benzediği için ocak çekirgesi de denen ev cırcırı sıcak köşelerde saklanmayı sever. Özellikle kırlık yerlerdeki evlerde soba arkalarında ya da ocaktaki taşların arasında bu böceğe rastlanabilir. Ev cırcın tehlikeden uzak sığınağında, çoğunlukla geceleri bazen de gündüzleri, ön kanatlarından birinin üzerindeki bir parçayı öteki ön kanadındaki dişlere sürterek tekdüze bir “cır cır” sesi çıkarır. Yalnızca erkek böceğin çıkardığı bu ses çoğunlukla dişiyi çiftleşmeye çağırmaya yöneliktir. 

Dünyanın her yanında bulunan ev cırcırı ABD’de balık yemi olarak kullanılır. Çürüyen maddelerin sıcaklık yaydığı, ayrıca yemek için bol miktarda hayvansal ve bitkisel madde bulunan çöplük ve benzeri yerlerde bazen çok sayıda cırcır böceği de bulunabilir. Ev cırcırından daha iri ve hemen hemen kara renkte olan tarla cırcırının (Gryllus) ötüşü sıcak günlerde ve gecelerde en çok duyulan sestir.

Yetişme Ortamı
•    Genellikle yeterince nem ve yiyecek alabilecekleri sıcak bölgelerde bulunurlar.
•    Kışın sık sık şömineler, mutfaklar, su ısıtıcıları ve fırın alanlarının yakınında bulunurlar.

Yaşam Döngüsü
•    Her dişi, yetişkinlere benzeyen olgunlaşmamış (nimfler) kanatsız olarak ortalama 728 yumurta bırakabilir.
•    Nimfler yedi - sekiz kez deri değiştirerek 60 günde yetişkinliğe ulaşırlar.
•    Ayrıca, bu cırcır böcekleri içeride yaşayabilir, yaşam döngülerini çatlaklar ve süpürgeliklerin arkası gibi diğer karanlık alanlarda bulunan yumurtalarla tamamlayabilirler.

Zarar Türü
•    Zarar  bitki fideleri, tahıl bitkileri tohumları, yonca, çilek, domates ve diğer sebze bitkileri.
•    Depolanmış yumruları veya meyvelerini yerler. 
•    Giysiler, kumaşlar veya mobilya döşemelerini, özellikle pamuk, ipek ve yün gibi organik malzemeler içeren kumaşları severler.

Üreme

Çoğu geç ilkbaharda çiftleşmeye başlarlar, çünkü sıcaklıkların 26-32° C olması gerekir.   

Kontrol
Cırcırların kontrolü için kayıtlı insektisitler, aerosoller, yemler, tozlar, granüller, emülsiyon konsantreleri (EC), çözünebilir konsantreler (SC) ve ıslatılabilir tozlar (WP) gibi çeşitli formülasyonlarda mevcuttur .
Lokal olarak mevcut olan insektisit ürünleri aşağıdaki gibi aktif bileşenler içerebilir: bifentrin, cyfluthrin, sipermetrin, deltametrin, esfenvalerat, permetrin ve piretrinler. İnsektisit aerosolleri bir veya birkaç kriket öldürmek için çok yararlıdır, ancak daha genel, kalıntı insektisitler kadar etkili olmayabilirler.