Programın ilk günü Kapadokya Üniversitesi Mustafapaşa Yerleşkesi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonu’nda, ikinci günü Fabrika Yerleşkesinde Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirildi. Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ile Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner’in de açılışına katıldığı çalıştayda, Kent Bilimcisi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Restoratör Mimar Aslı Özbay, Koruma Plancısı ve Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Tunçer gibi alanında uzman isimler, çalıştayın ana temaları olan koruma, mekân ve kimlik konularında seminerler verdi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, “Kapadokya ve Şehircilik Araştırmaları' çalıştayının önemli bir başlangıç çalıştayı olduğunu ifade ederek 'Kapadokya'yı koruyalım, Kapadokya çok kıymetli, Kapadokya'nın tabiatı, tarihi, insanları, kültürü ve medeniyeti çok önemli' sözlerini hatırlattı. Karasar, "Hep bir koruyalım arayışı vardır. Bunun için pek çok insan kan, ter, gözyaşı dökmüş geçmişte, hala da çok uğraşıyorlar, çok emek harcıyorlar. Özellikle Üniversitemizde, Ruşen Hocamızın önderliğinde Şehir ve Bölge Planlama bölümümüzün kuruluşuyla beraber bazı şeylerin değişeceğine yönelik umutlarımız var. Biliyorsunuz bölgemizde üst ölçekli plan çalışması yapılıyor. Kapadokya bölgesini bir bütün olarak ele alalım, sadece Mustafapaşa değil, sadece Göreme değil, sadece bir noktadaki peribacaları değil bir bütün olarak ele alıp burayı bir dünya mirası olarak görüp, buna yönelik hem şehirleşme açısından hem koruma açısından bütüncül, birbirini tamamlayan entegre planlar üretmeliyiz. Bölgede etrafımızda olan kültürel, tarihi varlıklarla ilgili bilinçlendirme, farkındalık yaratmak için de elimizden geleni yapıyoruz ve özellikle alan başkanlığının desteğinde başlatılan üst ölçekli plan çalışmalarına da Kapadokya Üniversitesi olarak elimizden gelen tüm desteği verme sözü verdik ve vermeye de devam edeceğiz" dedi.

ÜRGÜP KAYMAKAMI CÜNEYT CANER: ŞEHİRLERE NEFES VEREN İNSANLARDIR

Çalıştığı bir ilçede hatta çalıştığı ilçenin bir köyünde üniversitenin olmasının büyük bir şans olduğunu söyleyen Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, bu durumdan son derece mutlu ve memnun olduğunu dile getirdi.

Caner, "Yıllardır çok şehir gezdim, çok yerleşim yeri gördüm, Avrupa'da, Amerika'da, Asya'da çok farklı yerlere gittim. O yerlere gittiğimde ilk gözüme çarpan o şehrin kimliği ve ruhu oldu. O kimlik ve ruh içinde yaşayanlardan bir şey alıyor mu? Bu anlamda yine biz dönüp dolaşıp tarihe bakacağız. Kadim şehirlerin planlarına, şehirleşmelerine, onların yetişmelerine bakacağız ama netice itibariyle taş üstüne taş koymak önemli. Şehirlere nefes veren insanlardır, o insanların sahip olduğu kültürel doku, yapı o şehirleri inşa ediyor. Daha sonra da şehirler o insanları yaşatıyor, karşılıklı bir ilişki var ama bu ilişkinin ciddi manada bozulduğu bir dönemdeyiz. Umarım bundan sonraki süreçte hem akademik anlamda hem de pratikte gereken çalışmalar zamanında yerinde yapılır. Gelecek nesillere en azından bizim bırakacağımız çok daha sağlıklı şehirler olur" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kapadokya Üniversitesi Fabrika Yerleşkesi’nde devam eden çalıştayın ikinci gününde çalıştay katılımcıları için Mimar Aslı Özbay rehberliğinde, dünden bugüne fabrikanın tarihsel sürecinin anlatıldığı bir gezi yapıldı. Gezinin ardından, turistik alanlar planlama uzmanı İdil Üçbaşaran’ın Avrupa’daki örnekleri de dahil ederek ele aldığı “Kapadokya’da Turizm ve Şehirleşme” isimli semineri gerçekleşti. Program Prof. Dr. Ruşen Keleş başkanlığında çalıştay programının değerlendirildiği yuvarlak masa toplantısıyla son buldu.