Dernek Başkanı Rahmi Özgür, yaptığı açıklamada, güzel atlar diyarı Kapadokya’da, binlerce yıllık süre gelen atçılık geleneğinin temsilciliğini yaptıklarını söyledi.

Amaçları hakkında açıklamada bulunan Başkan Özgür, “Biz Kapadokya bölgesinde binlerce yıldan beri süregelen at ve atçılık geleneğinin günümüzde ki temsilcileriyiz. Atçılık Kapadokya için bir kültür, milli bir değer, bir yaşam biçimidir. Bu kültürün ilerleyen nesillere aktarılması için gerekli bütün adımları atıyoruz.” dedi.

Kapadokya bölgesinde 2000 civarında at, 100’lerce binici, 10’larca at çiftliği olduğunu ifade eden Özgür, “Bu işten geçimini sağlayan yüzlerce insan bulunurken, yıllık 100 bin saat üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi at turlarına katılmaktadır. Yine atçılık ve binicilik üzerine Jandarma Genel Komutanlığımızın JAKEM merkezi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Atçılık bölümleri ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi atçılık araştırma merkezi bölgemizde binicilik üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Biz de atlara ve atçılığa gönül vermiş yöre insanları olarak, atların ve atçılığın geliştirilmesi için Kapadokya At ve Atçılık Geliştirme Derneği’ni kurduk. Bu kapsam da öncelikle at haklarının korunması ve atlar için belirli bir yaşam kalitesinin sağlanması için faaliyetler yürüteceğiz. Binicilik sporunun geliştirilmesi, binicilik üzerine faaliyet gösteren işletmelerin haklarının korunması, belirli bir hizmet kalitesinin sağlanması, biniciliğin kitlelere sevdirilmesi için çalışmalar yapacağız.” diye konuştu.

"EN FAZLA ATIN BULDUĞUĞU BÖLGEDEYİZ"

Dernek faaliyeti hakkında bilgi veren derneğin Denetleme Kurulu Başkanı Ekrem İlhan da şunları söyledi: “Kapadokya’da atçılık çok büyük ve ciddi bir aile. Türkiye’de en fazla atın bulunduğu, en çok işletmenin ve binicinin bulunduğu bölgeyiz. Yıllık bazda en fazla at binişinin yapıldığı bölgeyiz. Bütün bu yoğunluk, bir takım sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Atların en iyi koşullarda yaşaması, binicilerin, çiftliklerin, hizmet alıcıların, hizmet sağlayıcıların tam koordine ile faaliyet gösterebilmesi ve binicilik sporunun geliştirilmesi için biz dernek olarak bu sorumluluğun takibini yapacağız. Nevşehir ve Çevre İl Valiliklerimiz, Kaymakamlıklarımız, Belediyelerimiz, Nevşehir Tarım il Müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müz, Nevşehir Jandarma Komutanlığımız, Kapadokya Alan başkanlığımız, SGK Kurumumuz, Nevşehir Defterdarlığımız, Nevşehir İş Kurumumuz, İl Göç İdaremiz…. Kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile bu koordinasyonun sağlanması için gerekli bütün iş birliğini yapacağız.  Bu kapsamda ilerleyen süreçlerde ziyaretlerde de bulunacağız. Kapadokya’da atçılığın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz.”