Pers Dönemi´ndeki kral yolu ve Selçuklular dönemindeki ipek yolunu kontrol eden Uçhisar, tarih boyunca da bu önemini korumuş. Kapadokya ve Uçhisar 6 Aralık 1985 tarihinde Birleşmiş Milletler Eğitim-Kültür ve Bilim Teşkilatı (UNESCO) tarafından dünyanın “olağanüstü güzellikte doğal ve kültürel mirasına” katıldı.

24 Kasım 1986´da “Göreme Doğal ve Tarihi Milli Parkı” olarak korumaya alındı. Kapadokya´nın incisi Uçhisar, Nevşehir´e 7 km. uzaklıktadır ve bölgenin en yüksek noktasını, zirvesini oluşturduğundan güneşin batışının en keyifli izlendiği yer olarak ünlenmiş. Konumu ve mimari tarzı ile nereye baksanız tarihi çağrıştıran Uçhisar, bakmaya ve seyretmeye doyamayacağınız bir görsellik sunar.

Beldenin merkezinde Kale ve eteklerinde ise geleneksel karakterli kayadan oyma evlerle donatılmış kentsel doku bulunmakta. Geçmişte savunma ve korunma amaçlı kullanılan Uçhisar Kalesi bölgenin en yüksek noktası. Yüzlerce basamakla çıkılan kaleden, görkemli ve büyülü Kapadokya´nın, en güzel panoramik seyri yapılır. “Tığraz, Çavuş, Ağanın Kale” üçlüsünden oluşan Uçhisar, tarihsel süreçte Beylikler döneminde,

Karamanoğulları ve Selçukluların doğu sınırı, Kadıburhanettin beyliğinin batı sınırını oluşturmuş ve Uçhisar ismini almış. Yörede Uçhisar yaşayanlar tarafından Ucasar olarak söylenmekte. Doğuda Kızılçukur, Ortahisar, Ürgüp, Topuz Dağı, İç Anadolu´nun en yüksek yeri ve Kapadokya´nın oluşumunu sağlayan 3917 m. Yüksekliğindeki Erciyes (Argeus). Güneyde İbrahimpaşa, Mustafapaşa ve Gömede Vadisi…

Kuzeyde Göreme, Avanos, Çavuşin, batıda Nevşehir, Çat. Uçhisar´da gezilecek görülecek birbirinden güzel ve büyülü yerlerden başka Türk gecelerinin olduğu restoranlar hoşça vakit geçirilebilecek mekanlar arasında. Birbirinden güzel vadileri ve peri bacalarını balon uçuşlarıyla da havadan seyretme imkanı da bulunmakta.

Organik olan yörenin tarım ürünlerinin satıldığı tezgahları dolaşırken bile ayrı bir keyif alırsınız. Uçhisar´daki kayadan oyma birbirinden güzel butik oteller ve pansiyonlar, içinde binbir çeşit hediyeliklerin olduğu dükkanlar, vadi manzaralı restoranlar ziyaretçilerini bekliyor.