Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Milletvekili Yücel Menekşe, CHP Milletvekili Faruk Sarıaslan, Nevşehir Belediye Başkanı  Mehmet Savran, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, STK başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Kapadokya’nın bir hikayesi olduğunu belirterek, “Kapadokya’ya bakarken peribacaları üzerinden balondan bakarken aslında masalların şehri olduğunu görüyoruz. Masallarda, gerçekleştirmek istediğimiz, dokunmak istediğimiz, o hayallerimizin şehri Kapadokya. Doğa, kültür, sanat var, peribacaları var.” dedi.

“İNSANLAR HİKAYELERİ SATIN ALIYOR”

Turizmde hikayenin satılmasının önemine değinen Demircan, “Kültür hikayelerdir, hikayeleri anlattığımız ölçüde insanların dikkatlerini çekebiliriz. İnsanlar hikayeleri satın alıyor. Buranın altlarında katlar var, şehirler var. Acaba nasıl konuşmuşlar. Nasıl yemek içmeyi getirmişler, nasıl hava almışlar, niçin aşağı inmişler. Herkesin soracağı ve cevabını duymak isteyeceği. O halde bir tanıtım stratejisi yapıyoruz ya, zihnimizde hayatımızın da nereye denk düşüyorum cevabını bulabilmek adına bir yaklaşım. Burası geçmiş mitolojik hikayelerin ve masalların kenti. Bunları buraya gelen insanlara nasıl anlatabiliriz. Çok çok iç içe çalışmaların yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“CEP TELEFONUNDA YOKSANIZ HİÇBİR YERDE YOKSUNUZ”

Tanıtım konusunda teknolojinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Demircan, şunları söyledi: “Herkes cep telefonu ile dünyayı takip ediyor, orada yoksanız hiçbir yerde yoksunuz. Çünkü her şey orada. İnsanlar artık hayata cep telefonu ile bakıyor. Hikayeleri anlatacağınız mecralar artık dijital. Peki bunu kim yapacak. Biz Beyoğlu’nda 600 mekan oluşturduk. İnsanlar sosyal medyada paylaşınca arama motorlarında üst sıralara çıktı. Bunu buradaki küçük paydaşları yapacak, sektörün temsilcileri ve yerel idareler yapacak. Dijital dünyada işin paydaşı olan esnafından tüccarından turizmcisine, belediyesinden valisine top yekün bir anlatım yapmak lazım. Kapadokya’da 31 bin yatak varmış. Ayda 900 milyon yılda 10 milyon geceleme ortalama iki gün kalış var ise 5 milyon insana hitap edebiliyor demek ki. 2 milyon insan var. Kapasitemiz yıl içerisinde yüzde 40-45’lerde, o halde bizim tanıtım stratejimizde önceliği varlığımızı etkin ve tur aktif pazarlama gibi bir hedefimiz olması gerekiyor.  Buradan böyle bir sonuç çıkıyor.”

“KAPADOKYA, TÜRKİYE’Yİ DÜNYAYA TANITMADA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel de Kapadokya’nın çok sayıda medeniyete ait eserin yüzyıllardır korunak saklandığı bir açık hava müzesi konumunda olduğunu söyledi.

Kapadokya’nın Türkiye’nin önemli bir bölgesi olduğunu kaydeden Vali Becel, “Bu kültürel mirasın etkili biçimde kullanılabilmesi Kapadokya açısından önem arz etmektedir. Türkiye’yi dünyaya tanıtmada önemli bir yere sahip olan Kapadokya, doğal ve tarihin bütünleştiği coğrafi oluşumlar sonucu ortaya çıkan bir tabiat mucizesidir.” dedi.

Vali Becel, şöyle konuştu: “Kapadokya’nın sahip olduğu turistik değerlerin daha fazla pazara ulaştırılması ve katma değer oluşturması amacıyla valilik olarak bölgenin tanıtımına yeni bir soluk getirecek projelere yönelmek için çalışmalar yürütmekteyiz. Tanıtım stratejilerinin adımlarını planlamak üzere Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Turizm Araştırmaları Enstitüsünün değerli akademisyenlerinin yer aldığı bir araştırma ekibi oluşturduk. Bu sayede farklı ülkelere yönelik pazar analizleri yapılmaktadır. Bu araştırma ve çalışmaların sonucunda elde edilecek veriler işlenip her bir pazar için tanıtım materyali oluşturup doğru tutundurma kanalıyla hedef pazarlara ulaştırılacaktır.”

Çalıştay oturumlarla devam etti.