Pasolini’nin 1969 yılında önemli bir kısmını Kapadokya’da çektiği Medea filminin mekanlarını, yeniden gündeme getirmek amacıyla İtalyan Kültür Merkezi tarafından düzenlenen serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Sehirmo, Kapadokya İtalyan Araştırma Ekibi Başkanı Maria Andaloro ve davetliler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Alpaslan, sergiyi İtalyan Kültür Merkezi’nin organizasyonu ile olağanüstü bir mekanda gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tarihi, doğal güzellikleri olan turizm merkezlerinin sanatla da bütünleşmesinin turizm niteliğini daha da üst noktalara çıkarmakta önemli olduğunu belirten Alpaslan, “Bu gerçekten hareketle de biz bütün imkanları bakanlık olarak değerlendirip, bu tür nitelikli alanlarda özellikle sanat etkinliklerini gerçekleştirmeyi son derece önemsiyoruz. Yaşama biçimleri, uygarlıkları açısından birbirine oldukça benzeyen Akdeniz çanağının iki kadim milleti Türk ve İtalyan’ın buradaki çok güzel işbirliği de tüm dünyada güzel bir örnek olarak görülmektedir.” dedi.

İtalya-Türkiye arasında arkeoloji konusunda çok önemli işbirlikleri olduğunu belirten Alpaslan, büyük bir kararlılıkla karşılıklı olarak işbirliğini daha da güçlendirerek, daha da zenginleştirerek, daha da büyüterek ileriki yıllara taşıyacaklarını ifade etti.

Sergide emeği geçenlere teşekkür eden Alpaslan, “İnsanlık tarihinin en önemli eserleri bu coğrafyalarda. Dolayısıyla bunları gözümüz gibi koruyup gelecek nesillere aktarmak sorumluluğumuzu son derece titiz bir şekilde yerine getirmek istiyoruz. Ben bu sergiyi düzenledikleri için İtalya Kültür Merkezi’ne şükranlarımı sunuyorum. Başta Kırk Şehitler ve Tokalı Kiliselerini restorasyonu olmak üzere uzunca yıllar ülkemizde restorasyon konusunda bize önemli katkılar sunan İtalyan restorasyon ekibini temsilen hocamıza da şükranlarımızı sunuyorum.” diye konuştu.

“TANIŞTIĞIM HERKES KAPADOKYA’YA GİTMEK ZORUNDASINIZ DİYOR”

İtalya Büyükelçisi Marrapodi de Kapadokya’ya ilk kez geldiğini ve hayran kaldığını ifade etti.

Ocak ayında göreve başladığını aktaran Marrapodi, “Geldiğimden beri tanıştığım herkes büyükelçim Kapadokya’ya gitmek zorundasınız diyor bana. İstanbul’daki vazifelerimi saymazsak Türkiye’de yaptığım ilk kurumsal ziyaret bu olacak. 8 ay sonra fırsatım oldu, umuyorum ki dönme fırsatım da olur. Hızlı bir gezi yapma fırsatı buldum gün içerisinde, gerçekten çok şaşırdığımı söyleyebilirim. Çok çok hoşuma giden alanlar oldu.” şeklinde konuştu.

İki ülke arasında kültürel diplomasinin önemini belirten Marrapodi, şunları söyledi: “Bakan Yardımımız Nadir Alpaslan ile daha önce bir başka Türkiye-İtalya ortak faaliyetinde buluşma fırsatımız olmuştu. İtalya-Türkiye arasında ekonomik işbirliği üzerine bir toplantıda görüşme fırsatımız olmuştu. Fakat şöyle düşünüyorum ki o zamanki buluşmamızla bugünü bağlayan bir köprü var arada. 35 senelik diplomasi kariyerimde şunu fark ettim ki eğer kültürel diplomasi olmazsa ekonomik bir diplomasi de gelmiyor. Tam tersi de geçerli kültürel diplomasi tam olarak da ekonomik diplomasiye eşdeğer.

Aslında tam da burası bunun kalbi. Binlerce yıllık tarihin beşiğindeyiz. Bu binlerce yıllık tarih birçok ekonomik faaliyete gebe oluyor. Pasolini’nin Medea eserini tam da Kapadokya’da göstermek için aslında daha iyi bir yer olamazdı.”

Sergi hakkında katılımcılara bilgi veren Kapadokya İtalyan Araştırma Ekibi Başkanı Maria Andaloro da “Pier Paolo Pasolini Medea filminin set fotoğraflarını çeken ünlü İtalyan fotoğrafçı. Maria’nın bir arşivinden istifade edildi. Bu girişim aslında Pasolini’nin 100. doğum yılı vesilesi ile ele aldığımız bir girişim. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Medea filmi Kapadokya’da çekildi. 1969 yılında haziran ayına denk geliyordu ve yaklaşık 3 hafta içerisinde çekildi.” dedi.

10 Kasım’a kadar açık kalacak sergide, 1969 yılında Kapadokya’da çekilen, yönetmenliğini Pasoli’nin yaptığı Medea filminin set fotoğraflarını çeken İtalyan fotoğrafçı Mario Tursi’nin fotoğrafları yer alıyor.