Profesyonel ve öğrenci kategorisindeki filmlerin teması “Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı” olarak belirlendi. Dereceye giren Filmler “Fikirde Birlik 9 ülke 9 şehir 1 Festival” sloganı ile dokuz farklı ülkede gösterilecek.

TÜRK DÜNYASI 2022 YILI BELGESELİNİ SEÇİYOR

Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde gerçekleşecek festival ve yarışmaya müracaatlar başlamış olup son başvuru tarihi 30 Ağustos.

Festival düzenleme kurulunca dünyanın en eski ve yaygın kültür miraslarından birini Türk kültürünün temsil ettiğini düşünülüyor. Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve bu mirası yaşatmak önemli sorumluluklardan.

Türk kültürünün profesyoneller ve genç nesiller tarafından belgelenmesi tanınması her geçen gün değişen dönüşen dünyada iz bırakmak açısından önem taşımakta. Bu maksatla Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışmaları yapılmakta.

Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan ve Makedonya başta olmak üzere özerk Türk Cumhuriyetleri Tataristan, Çuvaşistan, Başkurdistan, Tuva, Yakutistan, Dağıstan, Hakasya ve akraba topluluklarının katımı ile Türk Dünyası 7.Belgesel film festivali ve yarışmasının gala ödül töreni Türkiye’de yapılacak. Akabinde 7.Türk Cumhuriyeti ve 3 Türk bölgesinde derece alan filmlerin gösterimleri amaçlanıyor.

Proje ortakları; Türkiye’den İstanbul Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi. Azerbaycan’dan Bakü Devlet, Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat Üniversiteleri, Kazakistan’dan Al Farabi Kazak Milli Üniversitesi, Jurganov adına Sanat Akademisi, Kırgızistan’dan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Makedonya’dan Amerikan Fon Üniversitesi, KKTC’den Yakın Doğu Üniversitesi ve Özbekistan Taşkent Devlet Medeniyet ve Sanat Enstitüsü, Özbekistan Gazetecilik ve kitle iletişim Üniversiteleri.

Festival destekçileri; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TİKA, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Yunus Emre Enstitüsü.

Projemize katkı veren sivil toplum örgütleri ve yayın kuruluşları; SE-SAM, FİLM-SAN Vakfı, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Azerbaycan Matbuat Şurası, Kazakistan Türk Medeniyetleri Vafı, Kırgızistan Han Tangrı Vakfı.

Festival; TRT Avaz TV, Türkmeneli TV, Kırgızistan-ASİA TV, Kazakistan EL ARNA TV, KKTC Bayrak Radyo TV, Genç TV, Türkiye-Mercan TV, Aksu TV, Fırat TV ve BRTV’nin yayın desteği ile gerçekleştirecek.

Festivalle ilgili geniş bilgi www.turkbelgesel.com sitesinden öğrenilip, müracaatlar [email protected]  adresi üzerinden yapılmakta.