TÜRKÇE ADI     : MOR ODUN ARISI

YÖRESEL ADI   : KİRAZ ARISI - AVRUPA MARANGOZ ARISI

LATİNCE ADI    : XYLOCOPA VIOLACEA

İNGİLİZCE ADI : EUROPEAN CARPENTER BEE

Tür adı Xylocopa violacea. Hymenoptera (Zarkanatlılar) takımından, Apoidea (Bal arıları) üst familyasından ve Xylocopinae (Odunpizozları, Mor odun arıları) familyasından. Bu rengârenk arılar sıcak ülkeleri severler. Mor ve mavi olanından özellikle korkulur, diğer arılardan daha farklı bir renkte oldukları için belki de.

Özellikle eski ahşaplara zarar veriyorlar. Maksatları ya yuva yapmak ya da yiyecek bir şeyler aramak. Deldikleri yeri geçebilecekleri kadar açıyorlar. Daha sonra içeri de geniş bir alanda yuva yapıyorlar. Mücadelesi açtıkları delikleri kapamak ve vernik çekmek. Simsiyah olanların iğnesi yok. Ama boyun kısımlarında sarı benek olanların iğneleri var. Eşek arısının sokma derecesiyle aynı etkiyi gösteriyor. Çiçeklerden yüksek miktarda polen topluyorlar. Ağırlıklarından uçamaz hale gelenleri görmüştüm.

Balarılarının en iri vücuda sahip olanları Mor odun arıları ailesinde yer almaktadır. Arka kısımlarında sık kıllar taşımalarına rağmen polenleri kursaklarında taşımayı tercih ederler. Tür 28 mm. boyundadır, mavi siyah renkleriyle ve koyu mavi renkli kanatlarıyla diğer arılardan ayrılır. Ülkemizde yılda 1-3 döl verdikleri bilinir.

Eski, sıcak ahşap evleri favori mekânlarıdır, yuvalarını bu tür yerlere kurarlar. Odunları oyarak yuvalarını kurdukları için de yapılar zayıflar. İri vücutlarına rağmen son derece iyi uçucu oldukları bilinir. Çoğu arı gibi bunların da yön bulma yetenekleri iyi gelişmiştir, 6 km. kadar uzaklıktan bile yuvalarını bulabilirler. Yine de illa eski yuvayı bulmak için de uğraşmazlar, arayışları sonuçsuz kalırsa buldukları uygun bir yere yeni bir yuva yapmayı da tercih ederler.