“Başka pazarlara yöneleceğiz”

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsünün hızla yayılması turizmi de vurdu. Türkiye’de Çinli turistin en fazla tercih ettiği bölgelerden Kapadokya’da rezervasyon iptali bölge turizmcisini özellikle kış aylarında zora soktu.

Sezonun ilk çeyreğini kayıp geçirecek olan Kapadokya turizmcisi yeni pazar arayışına girecek.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Kapadokya Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Talip Aldemir, “Çin’de çıkış yasağı konuldu. Sadece Türkiye’yi değil dünyayı etkileyecek bir durum. Kapadokya’yı da etkiler ama çok fazla etkisi olmaz.” dedi.

Başka pazarlarla Kapadokya’nın dolacağını belirten Aldemir, “2015 yılına kadar Çinli turist zaten Kapadokya’ya gelmiyordu. 2015’ten sonra Avrupalının yerini Çinli turist doldurdu. Çinli Kapadokya’ya gelmezse Kapadokya etkilenir ama çok ciddi bir kayıp olmaz. Başka pazarlara yöneliriz.” diye konuştu.

Durmaz: Yüzde 30-40 düşüş olur

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz da şubat, mart ve nisan aylarında Çinli turist rezervasyonlarının iptal edildiğini söyledi.

Sezonun ilk diliminin geçen seneden iyi olmayacağını kaydeden Durmaz, “Dünyayı etkileyen bir durum. Biran önce gündemden kalkması gerekiyor. Gündemde tutulduğu sürece Çinli turistin geldiği yere başka turist gelmek istemez.” dedi.

Çinli kaybının Kapadokya’yı etkileyeceğini kaydeden Durmaz, “Kapadokya yüzde 30-40 etkilenir. Rus, Hintli, Kore ve Japon gelmeye devam ederse ve Avrupalı da gelirse bölgede çok ciddi bir kayıp yaşanmaz. Ama 2019 yılına göre turist sayısı düşer. Diğer pazarlara ağırlık verilmeli. Ülkemize yakın pazarlara yönelmek lazım.” şeklinde konuştu.

“Moralimiz bozuk değil”

Yunak Evleri Genel Müdürü Abdullah İnal da Çinli turistin mart ayının ilk haftasına kadar rezervasyon iptali yaptığını belirtti.

İnal, “Şu an Çin hükümeti insanların dışarı çıkmasına izin vermiyor. Türkiye’ye 2019 yılında 450 bin civarında Çinli gelmiş. Kapadokya’da ise 267 bin Çinli konaklamış. En büyük talihsizlik bu hafta itibariyle 3 haftalık tatilleri vardı, bu döneme denk gelmesi çok kötü oldu. Ocak, Şubat ve Mart ayının ilk haftasına kadar rezervasyonlar iptal edildi. Bu durum ne kadar sürecek bilmiyoruz. Kışın en çok gelen millet Çinli ve Koreli idi. Şu an Koreliler besliyor turizmi.” dedi.

En çok etkilenecek yerlerin 4-5 yıldızlı oteller, balon firmaları ve restoranlar olduğunu kaydeden İnal, şöyle konuştu: “Nisan itibariyle diğer pazarlar gelmeye başlıyor. Nisana kadar sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor ama nisandan sonra düzelmeler olur. Her işletme kendi tedbirini almalı. Önemsenmeyecek bir durum değil ama turizmciler olarak bizim moralimiz bozuk değil. Çünkü biz tek bir pazara bağlı değiliz, birçok pazarımız var. Bu pazarlardan bir tanesi eksilecek. Her şeye rağmen enerjimiz yüksek, iyi bir sezon bekliyoruz.” Alpaslan Körükcü