Türkiye’de Aydın başta olmak üzere Ege ve Akdeniz ikliminde yetişen incir artık Nevşehir’in Avanos ilçesinde de yetişiyor.

Sıcak iklim meyvesi inciri Avanos’ta gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Ülkemizin önemli organik tarım üreticilerinden olan Kapadokya Doğal ve Organik Ürünler şirketi sahibi Osman Yüksel, uzun yıllar Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşadıktan sonra Nevşehir’e yerleşti.

Nazilli’den getirdiği siyah ve beyaz incirlerin fidelerini Avanos Köybağı mevkisindeki çiftliğine diken Yüksel, beş altı yıl süren zorlu bir adaptasyon süreci sonunda yetiştirdiği ağaçlardan meyve almayı başardı.

Küresel ısınmayı fırsata çevirmeye karar veren Yüksel, “Küresel ısınmanın hızla arttığı günümüzde, birey olarak buna karşı bir şey yapamayacağımıza göre, bari bunu fırsata çevirelim dedim. Sıcak iklim meyvesi olan inciri denemeye karar verdim. İncir ağacı İç Anadolu bölgemizi sevmiyordu. Ancak havalar her yıl ısınmaya devam ediyordu. Kışlar da daha az don olayı görülüyordu. İncir ağacı orta şiddetli donlar dahil zirai donlara dayanamıyor. Toprak üstü bölümü donuyor. Baharda yeniden kökten geliyor. Yaşlanamadığı için de meyve veremiyordu. Ayrıca incirde döllenmeyi sağlayan erkek incir bulunmadığından ağaç o yıl donmasa bile meyve alınamıyordu. Dülek denilen ve incir sineği üreten erkek meyveyi haziran aylarında toplayıp bir ipe dizerseniz ve ağacınıza asarsanız ağustos ve eylül aylarında meyve yiyebiliyorsunuz. Bir siyah ve bir beyaz incirimiz var.” diye konuştu.

İncir ağaçlarını daha da çoğaltmayı hedefleyen Yüksel, nar ağacından da meyve elde etmeyi başarmıştı.