Açıklamada; "27 yıl önce Avrupa’nın ortasında, Srebrenitsa’da bir soykırım işlendi, dünyanın gözü önünde 8 bini aşkın masum insan, insanlıktan nasibini almamış barbarlar tarafından katledildi. Aradan geçen bunca zamana rağmen hâlâ sızısı dinmeyen bu acı, vicdan sahibi herkesin yüreğini dağlamakta, canını yakmaya devam etmektedir.

11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da, üstelik Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenli bölge ilan ettiği yere sığınmış silahsız, çaresiz 8 binden fazla Boşnak Müslüman hunharca katledildi. BM’de Barış Gücü olarak görevli Hollandalı askerler, korumakla görevli oldukları binlerce silahsız sivili, masum insanı gözü dönmüş Sırp katillere teslim etti. Günlerce süren katliamda, maktuller teşhis edilmesin diye parçalanıp yakıldıktan sonra toplu mezarlara atıldılar. Yıllar geçtikçe yerleri ancak tespit edilen ve zor teşhis edilen 6 bin 500 Müslüman, Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. Binden fazla maktule ulaşmak için çalışmalar hâlâ sürdürülmektedir.

Bu vahşet, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, tarihe, Avrupa’da işlenmiş en büyük katliam olarak geçmiştir. Bu insanlık suçu bize bir kez daha gösterdi ki Batı, her ne kadar insan hakları, barış ve özgürlük dese de Müslümanlara karşı ikiyüzlü ve sahte davranmaktan vazgeçmiyor.

Srebrenitsa’da katledilen, insanlık onuru ve vicdan olmuştur. Varoluşunu başkasını yok etmek üzerine kuran barbarlara ve onlara destek olanlara inat, biz burada ve her yerde Srebrenitsa’da katledilen insanlık değerlerini sonuna kadar yaşatmaya devam edeceğiz.

Eğitim-Bir-Sen olarak, dünyanın her neresinde ve kime karşı işlenmiş olursa olsun, tüm katliamlara karşıyız. İnsanlığın ortak acılarını unutmadan, unutturmadan, dünyanın vicdanına hatırlatacağız. Vicdan sahibi herkesin ortak acısı Srebrenitsa’da katledilen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verildi.