Türk Eğitim Sen (TES) Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, Nevşehir’de okuyan yabancı öğrencilerle ilgili hazırladıkları raporu Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan aracılığıyla Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, kendilerinin de İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat’a ilettiklerini belirterek, raporun bir kısmını ve önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

Urgenç, nüfusa oranla en fazla yabancının yaşadığı illerden birisinin Nevşehir olduğunu belirterek, uluslararası yapılan anlaşmalar ve göçmenlere aktarılan ekonomik kaynaklardan, projelerden Nevşehir’in yararlanamadığını savundu. Urgenç, bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini göreve davet etti.

Başta Suriyeli olmak üzere bu kadar yabancı öğrencinin olduğu Nevşehir’in başta PİKTES olmak üzere İMEP ve SEUP projelerinden yararlanması gerektiğini belirten Urgenç, “Ümmetin çocukları derken milletin çocuklarını kaybetmemek için çözüm üretmek zorundayız.” diye konuştu.

HANGİ OKULDA KAÇ YABANCI ÖĞRENCİ VAR?

TES’in araştırmasına göre, Suriye, Afgan ve İran kökenli olmak üzere Nevşehir’de toplam 3 bin 200 yabancı öğrenci eğitim görüyor.

Cumhuriyet İlkokulunda toplam öğrenci sayısı 359 iken yabancı öğrenci sayısı 320.

Atatürk İlkokulunda toplam öğrenci sayısı 481 iken yabancı öğrenci sayısı 301.

20 Temmuz İlkokulunda toplam öğrenci sayısı 420 iken yabancı öğrenci sayısı 180.

Ersular İlkokulunda toplam öğrenci sayısı 410 iken yabancı öğrenci sayısı ise 183.

Cumhuriyet Ortaokulunda toplam öğrenci 256 iken yabancı öğrenci sayısı 220.

Atatürk Ortaokulunda toplam öğrenci sayısı 340 iken yabancı öğrenci sayısı 190.

Lütfi Pamukçu Ortaokulunda toplam öğrenci 910 iken yabancı öğrenci sayısı 186.

Mihriban Emin Günel Ortaokulunda toplam öğrenci sayısı 448 iken yabancı öğrenci sayısı 141.

Yabancı öğrencilerle karşılaşılan problemleri de paylaşan Urgenç, şu ifadelere yer verdi: Anne baba ya da velisi Türkçe bilmiyor bu yüzden aileler ile irtibat kurulamıyor. Çocukları eğitmek yetmiyor. Çocukların anne ve babalarının okul çağını geçmiş aile fertlerinin eğitimi ve Türkçe eğitimi için halk eğitim aracılığıyla kurslar açılmalıdır.”

“Okula gelen bu çocukların okuma ve eğitim düzeyleri tam olarak belli olmadığı için okul içinde belli bir süre 1-2 ay eğitimden geçirilmeli gelişim düzeylerine bağlı olarak sınıf seviyelerine kaydedilmelidir.”

“Yabancı öğrencilerin Türk kültürünü örf ve adetlerini öğrenebilmeleri ve uyum sağlayabilmeleri için bir okuldaki veya sınıftaki oranın yüzde 25 düzeyinin üzerine çıkmaması gerekmektedir. Belli bir düzeyi aştıktan sonra Türk öğrencilerin ailesinin ekonomik durumu iyi olanlar başka mahallere göç ediyorlar. Çoğunluk ya da belli bir oranın üzerinde yabancı öğrenci olunca kendi kültürlerini yaşam biçimlerini uygulamaya koymaya çalışmaktadırlar. Okullarda ve mahallelerde gettolaşma bir yapılanma oluşturmaktadırlar.  Okullarda çeteleşme, kamplaşma başlamaktadır. Bir öğretmenimizin ifadesi ile yabancı öğrenciler Türkiye’den en az 50 yıl geride bir yaşam biçimine sahiptirler.”

“Temizlik konusunda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu okullarımızın hem temizlik görevlisi sayısı artırılmalı hem de çocuklara ve ailelerine ulaştırılmak üzere temizlik ürünleri paketleri periyodik olarak okullarımıza velilere ulaştırılmalıdır.”

“Yabancı öğrenciler Ensar Muhacir duygusallığının dışına çıkmış devlet ve millet tarafından toplumsal ve sosyal bir olgu olarak ve problem olarak kabul edilip kalıcı çözüm önerileri ortaya konulmalıdır.”

“ÜMMETİN ÇOCUKLARI DERKEN MİLLETİN ÇOCUKLARINI KAYBEDİYORUZ”

“Nevşehir PİKTES programına dahil edilmelidir. Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkan anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projeye dahil edilmelidir. Bakanlığın proje kapsamında hibe desteğinden Nevşehir yararlanmalıdır.”

“Uluslararası anlaşmalarla hibe desteği sağlanan İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı tarafından desteklenen programa Nevşehir dahil edilmelidir. Yine Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve finanse edilen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP)’ne bu kadar yabancı öğrencinin olduğu Nevşehir dahil edilmelidir.”