Kapadokya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (SİFED) Genel Başkanı Habibe Beşer, Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Ahiliğin temel öğütlerinden birisinin de birlik, beraberlik ve kardeşlik olduğunu vurgulayan Beşer, ahilik kültürünün Türk toplumunun önemli bir değeri olduğunu belirtti.

Beşer, mesajında şu ifadelere yer verdi; "Temelleri 13. yüzyılda ‘Elini, sofranı, kapını açık; gözünü, dilini, belini bağlı tut.’ diyen gönül adamı Ahi Evran-ı Veli tarafından esnaf ve sanatkârlar birliği olarak atılan Ahilik Teşkilatı, Anadolu’da ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik ve yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas alan, saygı ve sevgi çerçevesinde haksız rekabeti ortadan kaldırarak sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan bir oluşumdur.

Çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar öncesinden ulaşmamızı sağlayan Ahilik Sistemi; başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın terine dayandırmış; haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe de karşı çıkmıştır. Türklere özgü bir kurum olan Anadolu Ahiliğini meydana getiren Ahi Evran gibi değerli insanlar, o dönemin parçalanmış, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir. 8 asır boyunca esnaflığı bilgeliğe dönüştüren Ahiliğin felsefesinde eline, beline, diline sahip olmak vardır. Toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı merkeze alan Ahilik, iyi ahlakın doğruluğun, kardeşliğin ve yardımseverliğin düzenlendiği sosyal ve ekonomik bir düzen olarak karşımıza çıkmaktadır. O yüzden ahilik kültürünün yaşatılması ve devam ettirilmesi önem arz etmektedir.

Bu duygularla esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik Haftasını kutluyorum."