Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) başkanlığına adaylığını açıklayan mevcut Başkan Arif Parmaksız, bugünkü basın toplantısında da gazetecilerin soruları yanıtladı.

“YEĞENİNİ İŞE ALMADIĞIM İÇİN İSTİFA ETTİ”

NTSO başkan adayı Yüksel Babaoğlu’nun eleştirilerine cevap veren Parmaksız, “Yüksel Babaoğlu yeğenini işe almadığım için istifa etti. Şahitlerim var.” dedi.

“BENİM MASAMA YUMRUK VURACAK ADAM ANASININ KARNINDAN DOĞMADI”

“Benim masama yumruk vuracak adam anasının karnından doğmadı” diyerek sert çıkan Parmaksız, “O arkadaş o gün masaya yumruk vurdum bu yüzden istifa ettim.” Öyle benim masama yumruk vuracak adam anasının karnından doğmadı. Eğer masaya kendine dükkanında vurduysa onu ben bilemem. Ama istifa sebebi yeğenini işe almadım, bütün arkadaşlarım şahit. O yüzden istifa etti. Yok milletin hakkını koruyacakmış böyle laflara kimse girmesin. Ucuz siyaset bunlar.  İstifa dilekçesini de göstereyim. Yoğun işlerim neticesinde görevimden istifa ediyorum diyor. Öyle sonra televizyona çıkıp bundan dolayı masaya yumruk vurdum böyle kimsede yürek yok masaya yumruk vuracak. Herkes görevini doğru yapar. Vurdurmaya da tevessül ettirmeyiz. Çünkü görevimizi yapıyoruz. Akrabasını gümrük kapılarında işe almadığımdan dolayı istifa etti. Çıksın aksini iddia etsin. Şahitlerimi konuştururum. Lafla yürümüyor bu işler. Bu işler icraat ile yürür.” diye konuştu. 

Eleştirilere neden olan depolama alanlarıyla ilgili detaylı bilgiler veren Parmaksız, yatırımcı sayısının giderek azaldığı ve maliyetlerin artması nedeniyle projenin yapılamadığını söyledi.

12 YILDIR TEK BİR ÖNERİ GETİRMİŞ Mi?”

Yapılan çalışmaların hepsinde Babaoğlu’nun da imzasının olduğunu söyleyen Parmaksız, şöyle konuştu: “Şu anlattıklarımın hepsinde 12 yıldır onun da imzası var. Madem bu kadar efeydi niye imzaladı onları. Bu kadar aklı eriyordu yönetime niye katkıda bulunmadı. Görev istiyorsa görev vermiştik. Bu şahsi ihtirastan başka bir şey değil. Görev yapma değil eğer görev yapacaksa 12 yıldır yönetimdeydi. Tek bir öneri getirmiş mi? 11 tane yönetim kurulu üyesini karşınıza dizerim. Bu depolama alanı dahil. Geldi gitti, bir şey de öğretememişiz. En çok üzüldüğüm o. Ne odanın kanununu biliyor ne yönetmenliğini biliyor. Attığı işte tweetler. Bakın bu oda tweetle falan yönetilmez. Bu odaya tweetle de aday olunmaz.  Aday olacaksa açıklayacak. 195 kişi asil 195 kişi yedek yazacağız. Yani 400 kişi seçimde çalışacak. 400 tane adam bulman lazım.”

“BİR SONRAKİ SEÇİMDE YOKUM”

Bir gazetecinin “Geçtiğimiz dönemlerde size rakip olan isimler bu seçimde size destek veriyor. Bir sonraki seçimde Babaoğlu da sizi destekler mi?” sorusuna Parmaksız, şöyle cevap verdi: “Bir sonraki seçimde yokum diyorum. Ama benden sonraya dünkü ekip karar verir, ben veremem. Şehrin ileri gelen sanayicisi ve tüccarıyla otururuz, yeni bir yönetim, yeni bir yol haritası yeni bir meclis seçilir. Yani öyle tek başına ben adayım bu tür kurullarda olmaz. Toplu oy kullanılmıyor. Herkes kendi mesleğinden seçilecek. 2013’te benim karşımda olanların hepsi “Arif abi biz yanında olmak istiyoruz” dediler. Meclis 60’tan 79’a çıktı. Çalışmak isteyene yer var bencillik yapmazsan. İlle ben şu olayım demezsen.”

PARMAKSIZ YAPTIKLARINI ANLATTI

Parmaksız, ilk seçildiğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmaları da anlatarak şunları söyledi:

2004 yılında yönetim kurulumuzun almış olduğu kararlar neticesinde, eski hizmet binamızda kapsamlı bir tadilata girişilmiş, yıllardır kurumumuza hizmet etmiş binamız mümkün olduğunca elden geçirilmiştir. Ancak yakalanan büyüme, üye memnuniyetinin artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi gayesi ve odamızca verilen hizmetlerin genişletilmesi ile birlikte oda hizmet binasının yeterli olmadığı yapılan yoklamalar ve anketler ile tespit edilmiş ve bu tespit üzerine şu anda bu sunumu yapmaktan büyük haz aldığım Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası 2010 yılında üyelerimize kazandırılmıştır.

Nevşehir Belediyesi ile imzalanan protokol çerçevesinde hizmet binasının yeri odamıza kazandırılmış ve tamamen oda kaynaklarının kullanımı ile inşa edilen hizmet binası ile birlikte; odamız Türkiye’de örnek gösterilen bir hizmet kalitesini yakalamıştır. Burada özellikle şunu ifade etmek isterim: bizler hizmet için buradayız. Makamlar, mevkiler elbette gelip geçici. Biz bu binayı inşa ederken, Nevşehir’e, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’na yakışır bir miras bırakma amacını güttük. Gelinen noktada gerek üye memnuniyetinin, gerekse personel memnuniyetinin gözle görülür bir şekilde arttığı tespit edilmiştir.

NTSO YANINDAKİ İŞYERLERİ

Tamamen odamız kaynakları ile her biri 850 metrekare alana sahip 6 adet dükkan yaptırdık. Dükkanlarımızdan 1 tanesi Halk Bankası’na kiraya verildi. Ürgüp Gümrük Müdürlüğü’nün,  girişimlerimiz sonucunda Nevşehir’e taşınma kararı onaylandı ve dükkanlarımızdan birini de Nevşehir Gümrük Müdürlüğü’ne tahsis ettik. Ayrıca KOSGEB nezdinde projeler hazırladık ve başvuru yaptık, kurulması halinde dükkanlarımızdan 1 veya 2’ sini de İŞGEM ve TEKMER’e tahsis edeceğiz.

HUZUR HAKKI

Göreve geldiğimiz günden beri, ne yönetim kurulum ne meclis üyelerim, huzur hakkı almadan tamamen gönüllülük esasına göre hizmet vermekteyiz. Küçük rakamlar olarak görülebilir ancak yönetim kurulu, meclis ve meslek komiteleri olarak hesaplama yaparsanız bunun odaya maliyeti yaklaşık olarak yıllık 350-400 bin TL’dir. Temsil giderlerimizi de minimize ettik.

GİRİŞİMCİ DESTEK BİRİMİ

Şehrimizde yeni işe başlayan her girişimcinin en büyük yol arkadaşı olmaya gayret ettik. Bu amaçlarla 2 bin 500’e yakın girişimci adayına eğitim verdik, yüzlercesine destek aldırdık. Girişimcilerimizin devlet destekleri alması için neler yapmasını birebir izah ediyor, başvurularını birebir takip ediyoruz. Destek almaları için gerekli olan başvurularını birimimiz aracılığı ile takip ederek her zaman yanında olmaya devam ediyoruz. Bu birimimizden her yıl yüze yakın girişimci adayı faydalanmaktadır.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

İlimizde 3’ü tüzel kişiliğe haiz, 1’i kuruluş aşamasında olan 4 adet OSB bulunmaktadır.

Acıgöl OSB 1 milyon 500 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Acıgöl OSB’de ağırlıklı olarak gıda, geri dönüşüm, makine ve metal sektörleri üretim yapmaktadır. Acıgöl OSB, 2003 yılında yüzde 40 iştirakimiz ile kurulmuştur. Acıgöl OSB’de, 18 işletme faaliyet göstermektedir ve yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilmektedir.

Nevşehir Acıgöl OSB’de 1150 metrekare alana iki bina şeklinde yapılması planlanan tekstil kent projesinin ihalesi yapıldı. Tekstil kent projesi ile tekstil atölyelerine kiralanacak bu alanda 500 kişi istihdam edilmesi planlanıyor. 1 yıl içerisinde faaliyete geçecek olan tekstil kentimizin ilimize hayırlı olmasını temenni ederim.

Boğaz OSB, göreve başladığımız dönemde yıllardan beri büyük uğraşlar verilen ve bir türlü sonuçlandırılamayan Nevşehir Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının önüne çıkan çeşitli engeller Nevşehir’in yatırımcı potansiyelinin diğer illere yönelmesine sebep olmuştu. Komşu illerimizin organize sanayi bölgelerinde yatırımlar büyük bir hızla devam ederken,  ilimiz organize sanayi bölgesi yerinin tespiti hususunda takılıp kalmıştı. 1999 yılı sonlarında göreve başlar başlamaz Karakepez mevkiinde sit engeline takılan OSB alanının yerine alternatif alan arama çalışmaları hemen başlatılmış ve Acıgöl ilçesi iğdeli mevkiinde bulunan alan tespit edilerek gerekli girişimlerde bulunulmuş, çalışmaların önemli bir bölümü odamızca yakından takip edilerek bürokratik işlemlerin hızlandırılması temin edilmiştir. 2003 yılında oda olarak yüzde 100 iştirakimizle 860 bin metrekare alan üzerine boğaz OSB’mizi kurduk. Islah aşamasını da tamamladık ve şu anda OSB’mizde 60 firma faaliyet göstermektedir, yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam edilmektedir.

Kozaklı OSB, 1 milyon 352 bin metrekare alanda, yüzde 54 iştirakimizle Türkiye’nin 2. en büyük jeotermal kaynaklı sera tarıma dayalı ihtisas OSB’si özelliğine sahip,  1,5 milyar TL’lik bir yatırımla 40 adet sera parseli, 16 adet sanayi parseli olmak üzere toplam 56 parselden oluşan Nevşehir Kozaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş işlemlerini tamamladık. OSB’de yaklaşık 1.500 kişinin istihdam edilmesini, yıllık 750 milyon TL ekonomiye katkı sağlamayı ve 40 bin ton sebze ve meyve üretimini hedefliyoruz. Eylül ortasında tarım bakanımızla birlikte OSB’mizin lansmanını yapacağız.

Avanos OSB, 650 bin metrekare alanda, yüzde 40 iştirakimizle Avanos ilçemizde kurulacak olan el sanatları ağırlıklı Avanos OSB için yer seçimi tamamlandı ve son aşama olan kuruluş aşamasına geçildi. kısa sürede Avanos OSB de hizmete hazır olacaktır.

BOĞAZ-KARACAÖREN YOLU

Nevşehir Valiliğimiz öncülüğünde Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, Nevşehir İl Özel İdaresi ve Nevşehir Ticaret Borsası’nın birlikte hazırlamış olduğu Boğaz-Karacaören köyleri karayolu kenarı planlama projesi kapsamında yaklaşık 4000 dekar alanın sanayi alanı amaçlı imar planı başvurusu Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde değerlendirilmiş ve uygun görülerek kabul edilmiştir. Ülkemiz ve ilimiz ekonomisinin gelişmesi için mücadele ettiğimiz bu yolda böylesine büyük projeler içerisinde yer almak ve katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Boğaz -Karacaören köyleri karayolu kenarı planlama projesi ülkemize ve Nevşehir’imize hayırlı olsun.”