Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Kapadokya Teknopark'ta kendisine ait yazılım ve robotik şirketinde çalışmalarını sürdüren genç girişimci Muhammed Özen, tüm yazılım ve tasarımı kendisine ait yerli bir sosyal medya platformu kurarak kullanıma açtı.

"www.nick.name.tr"  adresinden ulaşılarak üyelik yapılabilen sosyal medya platformunda, kullanıcılar, Facebook ve Twitter gibi en çok kullanılan uygulamaların tüm özelliklerini yerli platformda bulabiliyor ve hesapların gerçek kişiye ait olduğunu belirten "mavi tik" alabiliyor.

Platformun kurucusu Muhammed Özen, yabancı sosyal medya platformlarının Türkiye'de sık sık veri güvenliği konusunda gündeme geldiğini, projeye başlarken ilk olarak veri güvenliği konusunda bir çözüm sunmayı hedeflediğini söyledi.

Sosyal medya platformları üzerinden kullanıcıların bir çok kritik bilgilerine ulaşılabildiğini ve big data analiz yöntemleriyle farklı çıkarımlar ve tahminler yapılabildiğini dile getiren Özen, bu durumun hem kişisel hem de ulusal bir güvenlik problemi olduğunu vurguladı.

Mevcut sosyal medya platformlarının, kullanıcı verilerini nasıl ve ne amaçla kullandığının bilinmediğini belirten Özen, “Küresel anlamda verilerin para karşılığı satıldığının sık sık duyuyoruz. Sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarınız, beğendikleriniz, arka planda big data olarak kaydediliyor. Türkiye'de bu sayede birçok kişinin neyi beğeneceği, ne alacağı veya politik tarafları analiz edilebiliyor. Global strateji olarak kendi datalarımızın ülkemizde kalması çok önemli." dedi.

Yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformlarının ileride ücretli olup olmayacağının bilinmediğini ifade eden Özen, bu platformlara verilen reklam paralarının da yurt dışına gittiğini aktardı.

Özen, kurduğu My Nickname TR isimli sosyal medya platformunun Türkiye'de en yaygın kullanılan platformlara eksiksiz şekilde alternatif olduğunu ifade etti.

Platformun uzun vadede istihdama da önemli ölçüde katkı sağlayacağını vurgulayan Özen, şöyle konuştu:

"Yıllar öncesinden gündeme gelen ve ihtiyaç olan bir proje. Sosyal medyada veri gizliliği çok büyük problem. Şuan global sosyal medya platformlarında da hukuki zemine taşınacak seviyelere geldi. Bu konuda çözüm üretmeyi hedefledik. Amacımız, istihdam artırmak, veri gizliliğini sağlamak hem de büyük bütçeli reklam maliyetlerinin yurt dışına gitmesini engellemek. Millileştirme projesi olarak ilerletmeyi planlıyoruz. Bizim platform global platformların karışımı diyebiliriz. Global platformların 71 bin 800 civarında çalışanı var. Biz de orta ve uzun vadede bu rakamlara yakın bir istihdam sağlanmasını planlıyoruz. 'Mavi tik' konusunda talepler geliyor. Profilin gerçek kişiye ait olup olmadığı ile ilgili prosedüre göre 'mavi tik' veriyoruz. Millileştirme çalışmalarının en büyük amacı kendi verilerimizi ülkemizde kalmasını sağlayıp analiz etmek. Projemizi milli olarak başlatıp global hale getirmeyi hedefliyoruz."

Özen, kullanıcıların profillerinde yazı, resim, galeri, video, anket, doküman ve satmak istediği ürünleri paylaşabildiğini, kendi aralarında güvenli bir şekilde sohbet edebildiğini, grup ve sayfa oluşturabildiğini de ifade etti.