Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, arpa ve buğday hasadının il genelinde başlaması nedeniyle “Hasat Günü” düzenledi.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Yakatarla köyünde düzenlenen etkinliğe Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, İl Genel Meclis Başkanı Gürbüz Dinç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru ve çiftçiler katıldı.

Vali Becel, burada biçerdöver kullanarak ilk arpa hasadını yaptı.

Hasadın ardından açıklama yapan Becel, geçen yıla oranla verimliliğin yüzde 112 artış gösterdiğini söyledi.

Nevşehir yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 65’inde tarımsal üretim yapıldığını aktaran Becel, hububat üretiminin yıllar itibariyle değişkenlik gösterdiğini aktardı.

İl genelinde 1,6 milyon dekar alanda tarım yapıldığını aktaran Becel, Nevşehir’de tarım yapılan toprakların yüzde 46’sında arpa ve buğday yetiştirildiğini kaydetti.

“YAĞIŞLAR SAYESİNDE REKOLTEDE ARTIŞ YAŞANDI”

Bu yılın geçen yıla oranla daha verimli olduğuna dikkati çeken Becel, “2021 yılında ülke genelinde yaşanmış olan kuraklıktan ilimiz de etkilendi. Ürün ve üretim bazında bazı düşüşler yaşadık ama 2022 yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de verimli geçti. Yağışların zamanında olması, verimi etkileyecek bir sıkıntının yaşanmaması nedeniyle hem üretim sahasında hem de rekoltede artış olduğunu görüyoruz. Bu yıl rekoltede artış bekliyoruz. 2021 yılında buğdayda dekarda 167 kilo verim alınmışken 2022 yılında yüzde 112 artış bekliyoruz ve 354 kilo gram olmasını bekliyoruz. Yine dekarda alınan arpa verimi ise 165 kilodan yüzde 97’lik artış ile 325 kilo olması beklenmekte. 2021 yılında buğday üretimimiz 150 bin ton idi. 2022 yılında yüzde 122’lik artış ile 333 bin ton olması beklenmekte. Yine arpa üretimimiz de 120 bin ton olarak gerçekleşmişti 2021 yılında, 2022 yılında yüzde 89 artışla 226 bin ton olması beklenmekte.” diye konuştu.

“TOPRAK EN DEĞERLİ DOSTUMUZ”

Toprağın önemine dikkati çeken Vali Becel, “Bizim en değerli dostumuz olan topraklarımıza baktığımız zaman o bize karşılığını vermekte hiç cimri davranmıyor. Özellikle hasattan sonra buğday, arpa ekilen yerlerde anızların yakılması toprak için son derece tehlikeli olan bir davranış. Biz geleceğimizi, neslimizi koruyacak olan, neslimizin devamı için önemli olan tarımı korumak noktasında topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız, topraklarımızı ekmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ HER DÖNEM ÇİFTÇİMİZİN YANINDA”

AK Parti Milletvekili Açıkgöz de ekili alanların yaklaşık yüzde 50’sini oluşturmasının önemli olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz senelerdeki hem kuraklık hem Kovid-19 hem de dünyada yaşanan Ukrayna-Rusya savaşı tahıl üzerindeki baskıyı artırdı. Bu yılki yüzde yüzlük artış bizi çok mutlu etti.” dedi.

Tahılın öneminin herkes tarafından çok iyi anlaşıldığını aktaran Açıkgöz,

“Tahılın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. AK Parti iktidarında her dönem çiftçimiz destek ve fiyat konusunda hiç yalnız bırakılmadı, bundan sonra da bırakılmayacak.” diye konuştu.

“VERİMLİ BİR YIL YAŞIYORUZ”

Tarla sahibi Derviş Yalçın da “Bu yılki rahmetten dolayı köyümüzde verimli bir yıl yaşıyoruz. Arpa hasadı yapıyoruz ortalama dekar başına 300 kilo üzerinde verim alıyoruz. Son birkaç yılla kıyasladığımız zaman bu yıl çok yüksek verim alıyoruz.