Kadınların adalete erişiminin önündeki engellerin kaldırılması ve yerel ortaklar arasında kadınları desteklemek amacıyla işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesinin görüşüldüğü çok paydaşlı toplantı, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin “Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi” başlıklı ortak projesi kapsamında Nevşehir'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı, Sibel Suiçmez,  projenin hedeflerinden birinin kadınların adalede erişiminin önündeki engellerin kaldırılması, adli yardım hizmetlerinin toplumsal cinsiyet eşitliliği duyarlığı içerisinde yürütülmesi, kadınların yasal haklarının farkındalığının artırılması ve bu konuda hukuk okuryazarlıklarının geliştirilmesi olacağını söyledi.

Toplantının amacının sorunları saptamak, çözümleri üretmek, kurumlar arasındaki güç birliğini, işbirliğini geliştirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Suiçmez, “Hepimiz biliyoruz ki sadece tek taraflı bakış açısıyla ya da çözüm üretecek kurumların sadece bir kısmının çabasıyla çözümlere ulaşmak mümkün değil. Bizler, hepimiz kadınların adalete erişimi konusundaki engellerin kaldırılması yönünde hem fikir olan kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve barolar aynı yöne bakıyoruz. Bizim işbirliği içerisinde olmamız alanda çok önemli farklılıklar oluşturuyor. Kadın üzerinde çalışma yapan sivil toplum örgütleri, barolarla kamu kuruluşlarıyla ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesinin alanda çok büyük olumlu sonuçlar oluşturduğunu gördük. Eminim Nevşehir ilimizde de sivil toplum örgütleri, kamu kurum kuruluşları ve baroların işbirliği içerisinde, alanda dönüşümü, değişimi sağlayacak. Nevşehir ilinin pilot proje ile olarak önemli bir başarıya imza atacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Toplantıya Türkiye Barolar Birliği, Nevşehir Barosu ve adli yardım merkezleri, adli yardım avukatları, veri toplama uzmanları, üniversiteler, hukuk fakülteleri, kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet araştırma ve uygulama merkezleri, kadın hakları, kadınların adalete erişimi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, şiddet önleme merkezleri, kadın konuk evleri ve kadın hakları alanında çalışan uzmanlar katıldı.